Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Smart city 2020.

Koprivnici zbog potpora ICT tvrtkama, startupima... priznanje za ‘najpametniji grad’

Smart city 2020. u rukama gradonačelnika
Foto: Grad Koprivnica
Grad je i u vrhu po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta te udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada.

Koprivnica je prošli tjedan na svečanosti u Zagrebu proglašena najboljim srednje velikim gradom u Hrvatskoj prema implementaciji pametnih i održivih rješenja za poduzetništvo i građane.

Oni su ove godine zaslužili gradska priznanja Oni su ove godine zaslužili gradska priznanja Priznanja vatrogascu, ministru, župniku, sportašima, navijačima, poduzetnicima...

Potpore ICT tvrtkama

Nagradu Smart city 2020., koja se dodjeljuje na temelju opsežnog istraživanja u organizaciji portala gradonačelnik.hr preuzeo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Jako smo ponosni što nakon prošlogodišnje Eco city dobivamo i Smart city nagradu i što smo uspjeli spojiti tri važne osi – spojili smo znanost, kroz Sveučilište Sjever, startupe i poduzetništvo kroz novi Inkubator kreativnih industrija te komunalno gospodarstvo koje smo digli na visoku razinu kroz stopu odvojenog prikupljanja otpada od preko 50 posto i 97-postotnu učinkovitost pročistača i gubicima ispod deset posto, što je prosjek bolji od europskog – kazao je tom prigodom gradonačelnik Jakšić.

Za razliku od prethodnih godina, kad su se i Smart i Eco city nagrade dodjeljivale temeljem prijavljenih projekata gradova, ove godine pobjednike u kategoriji Smart city birali su po posebnoj metodologiji. Također, umjesto samo jedne nagrade birali su se najbolji u tri kategorije – veliki, srednji i mali grad.

Jankovačka jezera u Parku prirode Papuk UNAPREĐENJE PONUDE “Okusi tradicije” za 7 restorana

Grad Koprivnica pobjedu je izborio prvenstveno zbog najvećeg udjela gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave ICT-om, startupe i inovacije u kategoriji srednjih gradova, najvećem broju programa visokog obrazovanja u području ICT-a u kategoriji srednjih gradova te najvećoj stopi odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji srednjih gradova.

Pametna rješenja

Osim toga, Koprivnica je na prvom mjestu i po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda, a jedan je od rijetkih gradova koji ima strategiju razvoja pametnoga grada kao zaseban dokument, tumače u Gradskoj upravi. Koprivnica je i u samom vrhu po broju potpornih institucija specijaliziranih za ICT sektor, startupe, inovacije i održivi razvoj, po broju parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga, u udjelu biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica te kilovatsati energije koju Grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora, i to iz postrojenja i izvora kojima upravljaju Grad i gradske tvrtke i institucije.

Jakov Sorić jedan je od trojice dobitnika priznanja za 100 darivanja krvi HVALA ZA HUMANOST Priznanja darivateljima krvi Zadarske županije

Grad je i u vrhu po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta te udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada. U toj kategoriji najbolji je u Hrvatskoj i po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka. Vrijednu nagradu Koprivnica je osvojila i prošle godine u kojoj se u listopadu okrunila titulom najboljeg Eco city grada koji najviše brine za okoliš i gospodarenje otpadom.

Gradovi kandidati koji su ušli u završni izbor natjecali su se za dodjelu 14 nagrada najboljima u različitim kategorijama. Dodijeljene su tri posebne nagrade – za najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU, priznanje Eco city za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša te Smart city za pametna rješenja u upravljaju gradovima.