Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Počinje obnova gradskih trgova

Kraj Gradske vijećnice niče fontana, a ispred kafića na terase stižu pergole

Foto: NFO
U Gradu se nadaju kako će temeljita obnova trgova završiti do 2022.

Prema izmijenjenom planu nabave, uskoro počinje postupak odabira izvoditelja radova opsežne obnove glavnih koprivničkih trgova – Zrinskog i bana Jelačića. Projekt je to koji se priprema već dvije godine, a počeo je javnom raspravom o najprihvatljivijem idejnom rješenju koji je nakon brojnih primjedaba struke doživio određene preinake. Glavni projekt je konačno dovršen pa je ovog časa konačno poznato kako će samo srce Koprivnice uskoro izgledati.

KRENULA OBNOVA VODOVODA I KANALIZACIJE Kopa se u Draganovcu i Starigradu

Izmjena projektnog rješenja

Prvotno je bilo planirano da će obnova dvaju središnjih gradskih trgova stajati 10 milijuna kuna bez PDV-a, ali izmjenama plana nabave iznos je povećan na 12 milijuna kuna, odnosno 15 milijuna kuna s PDV-om. To i ne čudi jer su u protekle dvije godine cijene građevinskih radova, ali i materijala prilično porasle. Osim javnog natječaja za izvoditelja radova, Grad će pokrenuti javnu nabavu i za stručni nadzor te koordinatora za zaštitu na radu prilikom opsežnih radova u centru. Planirani iznos za te usluge je 225.000 kuna. Rok za dovršetak radova, odnosno okvirni sporazum s izvoditeljem je 13 mjeseci. Dakle, koprivnički bi trgovi u novom ruhu trebali zasjati najkasnije do kraja 2022. godine.

Zrinski trg i Trg bana Josipa Jelačića obnavljat će se prema modificiranim projektima poznate zagrebačke arhitektonske kuće NFO koja je sa svojim idejnim rješenjem pobijedila na javnom nadmetanju prije dvije godine. Ipak, projekt je na koncu izmijenjen te u konačnoj verziji, primjerice, nema velikog amfiteatra blizu sadašnje fontane niti visokoga stupa pokraj ulaza u Erste banku.

Pozitivan rezultat unatoč epidemiji Komunalac ostvario dobit tijekom oba velika lockdowna ove i prošle godine

Prema završnom projektnom rješenju, postojeća fontana na zapadnom dijelu Zrinskog trga ipak se neće dirati, već će obuhvat obnove biti do nje, odnosno do same prometnice prema Florijanskom trgu. U samom projektu najviše upada u oči novi pojas zelenila koji se iz središnjeg parka širi prema Zrinskom trgu, što je u skladu sa željama građana s javne rasprave koja je bila pokrenuta prije same izrade idejnog rješenja.

Početak radova u listopadu

Pokraj Gradske vijećnice bit će nova fontana s posebnim osvjetljenjem, ali i tipske terase s pergolama pokraj ugostiteljskih objekata – ukupno će ih na Zrinskom trgu biti šest. Iz glavnog projekta na koncu je izbačen kip koji je trebao niknuti na samome trgu. Prema nacrtima, čini se kako s početka trga, prema Nemčićevoj ulici, nestaje i kiosk Tiska koji bi se, po svemu sudeći, trebao prebaciti na drugu lokaciju. Spomenik biciklu preselit će se pak sa sadašnje lokacije kod Gradske vijećnice na novu – pokraj središnjeg parka.

Planirani početak izvođenja radova na podzemnim instalacijama je rujan 2021., nakon što završi ljetna sezona. Ove godine bi se za početak svih radova trebalo izdvojiti oko tri milijuna kuna, a ostatak će biti plaćen iduće godine, po dovršetku svih radova. U Gradu se nadaju kako će temeljita obnova trgova krenuti već u listopadu te biti dovršena do prosinca 2022.