Izbornik
Naslovnica Gradovi
Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Kreće najveći komunalni projekt u povijesti grada

Varaždin, panorama
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Svako domaćinstvo u Varaždinu i okolici imat će svoj kanalizacijski priključak, a uz izgradnju kanalizacije za oko 100.000 stanovnika, dogradit će se i pročistač kako se više ne bi širio nesnosan smrad

Sve je spremno za najveći komunalni projekt pokrenut u povijesti Varaždina, izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. - Nikad do sada nisu poduzeti radovi u tako velikom opsegu. Riječ je o velikom sustavu prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda koji će Grad Varaždin urediti s još deset okolnih općina. S njima smo potpisali i sporazum u rujnu prošle godine - kaže gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok. Projekt Aglomeracije Varaždin uz područje grada uključuje i deset okolnih općina Varaždinske županije - Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Turbo-rotor u Varaždinu Ivan Čehok na Facebooku Gradonačelnik objavio prijedlog prometnog rješenja: 'Ovo je turbo rotor sa šest traka'

Pitanje oborinskih voda

- Ovo je projekt kojim će se omogućiti izgradnja kanalizacije za 100.000 stanovnika u okolici Varaždina, svako domaćinstvo imat će svoj kanalizacijski priključak, a ujedno će se smanjiti protjecanje i procjeđivanje vode i fekalija u domaćinstvima čime će se zaštititi okoliš i izvori pitke vode. Istovremeno će se dograditi i pročistač kako se više ne bi širio nesnosni smrad. Usto, napravit će se nova infrastruktura, nove prometnice, pješačko-biciklističke staze, a što je početak kompletnog uređenja grada i općina. Dakako, vjerujem da će se u sklopu projekta moći ćemo u sklopu projekta riješiti i pitanje oborinskih voda, odnosno slivnika na ulicama koje će biti obnovljene - pojašnjava gradonačelnik.

Ukupna predviđena vrijednost projekta prema Studiji izvedivosti, kako je rečeno na potpisivanju sporazuma, iznosi oko 684 milijuna kuna (bez PDV-a), s time da će se 71,38 posto financirati novcem Europske unije. Lokalna samouprava sudjeluje s 5,72 posto, a ostalo pokrivaju država i Hrvatske vode.

Židovsko groblje u Varaždinu Širi se društvenim mrežama U Varaždinu pokopana baka slavne hollywoodske zvijezde?

Izlaz iz krize

- Nositelj projekta je naše poduzeće Varkom u kojem smo napravili sve pretpostavke da radovi budu obavljeni korektno i u rokovima. Velika je to prilika za poduzeće Aquatehnika koje će kao podugovaratelj biti angažirano na izvođenju određenih radova što za stotinjak zaposlenih i novo vodstvo tog poduzeća znači izlaz iz krize u koju zapali radi lošeg rukovođenja - ističe dr.sc. Čehok, koji građane moli za strpljenje i razumijevanje jer će na mjestima na kojima će se odvijati radovi promet biti otežan.

- Varaždin je i do sada bio jedan od najbolje komunalno opremljenih gradova u Hrvatskoj, a projektom Aglomeracije dostići ćemo nivo najrazvijenijih zemalja što je i bio jedan od ciljeva kada smo pristupali Europskoj uniji koja će preko fondova sada financirati navedene radove - zaključuje gradonačelnik.

Izgraditi će se, uz ostalo, oko 240 kilometara cjevovoda i 108 precrpnih stanica.

Bivša Varteksova robna kuća u Varaždinu Iskorišteno pravo prvokupa Grad kupio bivšu Varteksovu robnu kuću za 11,6 milijuna kuna Studentski dom Varaždin Ostalo za druge projekte I to je moguće: pri izgradnji studentskog doma uštedjeli 14,5 milijuna kn