Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Gradonačelnik Krstulović Opara privremeno obustavio izvršenja proračuna za 2020. godinu

Split obustavio sve pozive javne nabave i zabranio zapošljavanja

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Cilj Grada Splita je da se ne odustaje ni od jedne gradske investicije, štoviše, da se značajno ubrza priprema i realizacija svih gradskih projekata, poglavito onih kapitalnih te usmjerenih na nova zapošljavanja u privatnom sektoru, a koji će imati značajan efekt na BDP grada Splita

Zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti kao posljedica epidemije bolesti COVID-19 koje su utjecale na smanjenje prihoda proračuna Grada Splita, gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio je mjere privremene obustave izvršenja proračuna za 2020. godinu.

Grad Koprivnica ovaj tjedan usvaja krizni paket mjera Deset milijuna kuna od Grada za spas poduzeća, obrta i radnika

Obustavljaju se svi javni pozivi, postupci javne nabave i postupci jednostavne nabave te se neće pokretati novi osim onih koji zadovoljavaju određene uvjete. Također se zabranjuje zapošljavanje te prijam službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme, bez obzira na izvore financiranja osiguranih rashoda za zaposlene kako u gradskim upravnim tijelima, tako i kod proračunskih korisnika.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara ističe da mu je primarni cilj s gradskim službama te proračunskim korisnicima očuvati sve javne funkcije Grada Splita, koje su direktno ugrožene smanjenjem prihoda, ali i nemogućnošću rada određenih službi i djelatnosti.

- Riječ je o mjerama racionalizacije, štednje i organizacije rada Grada Splita u novonastalim okolnostima. Cilj Grada Splita je provedbom svih predloženih mjera, pa i ove privremene obustave, doći u situaciju da se ne odustaje ni od jedne gradske investicije, štoviše, da se značajno ubrza priprema i realizacija svih gradskih projekata, poglavito onih kapitalnih te usmjerenih na nova zapošljavanja u privatnom sektoru, a koji će imati značajan efekt na BDP grada Splita te poduzetničke aktivnosti u gradu – poručili su iz Grada Splita.

restauratorski radovi Obnovljen dio južnog zida Dioklecijanove palače

Iznimno će se moći provoditi postupci nabave ako se radi o nabavi materijala, opreme i ostalog potrebnog za borbu protiv pandemije COVID-19, ako su isti neophodni za redovito funkcioniranje Grada Splita i proračunskih korisnika te ako se nabava provodi u okviru projekta sufinanciranog sredstvima EU ili sredstvima drugih nacionalnih i međunarodnih institucija, a primarno se odnose na strateške projekte grada.

Postoje iznimke i za zapošljavanje i prijam službenika i namještenika na određeno i neodređeno vrijeme te sklapanje ugovora o djelu koje je dopušteno samo ako za to postoji opravdani i obrazloženi razlog, odnosno ako bi se dovelo u pitanje obavljanje propisanih poslova, ali uz prethodnu suglasnost gradonačelnika.