Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad Koprivnica ovaj tjedan usvaja krizni paket mjera

Deset milijuna kuna od Grada za spas poduzeća, obrta i radnika

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Plaće se neće dirati svima onima koji moraju biti na terenu i raditi. Uređenje zelenih površina, odvoz otpada, komunalni redari, spremačice, vatrogasci, primjerice, otkriva gradonačelnik Jakšić

Ovaj tjedan Gradsko vijeće Koprivnice trebalo bi usvojiti paket kriznih mjera za pomoć gospodarstvu težak oko deset milijuna kuna. Pripreme za sjednicu već su odrađene, a bit će posebna po tome što će na njoj biti tek desetak osoba zbog mjera socijalne distance.

Potpisan ugovor o pravu građenja Tvornica obuće Silens seli se iz centra u poslovnu zonu

Manje plaće u Gradu

Krizni paket mjera prošli je tjedan predstavio gradonačelnik Mišel Jakšić s prvim suradnicima. Prema tom planu, plaće u sustavu Gradske uprave smanjuju se za deset posto, a dužnosnicima za 15 posto. Gradski vijećnici te članovi nadzornih i upravnih odbora neće dobivati nikakvu naknadu. Nema ni isplate uskrsnica. Oko 50 posto zaposlenika Komunalca koji rade u uredima također će imati deset posto manju plaću, a radnicima na terenu primanja ostaju ista. Plaće se ne diraju ni radnicima Kominga koji imaju više otvorenih gradilišta.

– Plaće se neće dirati svima onima koji moraju biti na terenu i raditi. Uređenje zelenih površina, odvoz otpada, komunalni redari, spremačice, vatrogasci, primjerice – otkriva gradonačelnik.

Mjere za ublažavanje gospodarske krize Grad Koprivnica osniva fond za izravnu pomoć ugroženim poduzećima i obrtima

Komunalnu naknadu tri mjeseca neće plaćati poduzeća i obrti koji su morali zatvoriti djelatnosti, ali i radnici koji su dobili otkaze. Isto vrijedi i za odvoz smeća te varijabilni dio cijene vode. Fiksni dio odlazi državi, pa gradske vlasti apeliraju na Vladu da se i toga odreknu za pogođene djelatnosti i osobe bez posla. Za djelatnosti najpogođenije krizom – ugostiteljski objekti, frizeri, mali obrti, turističke agencije, prijevoznici - nema naplate terasa, poreza na potrošnju, spomeničke rente, najma prostora.

Gradski proračun ostat će bez prihoda teških više od dva milijuna kuna u tromjesečnom razdoblju. Komunalac će svaki mjesec gubiti oko milijun kuna, a Koprivničke vode između 400 i 500 tisuća kuna. Te dvije tvrtke ukupno će u tri mjeseca imati manjak na prihodnoj strani od čak 4,5 milijuna kuna. Osim toga, grad je osnovao i Antikorona fond u kojem je ovog časa oko tri milijuna kuna koji će služiti za izravnu pomoć pogođenim poduzećima, obrtima i građanima. Na pitanje kako misli nadomjestiti manjak u proračunu, gradonačelnik otkriva kako će se pratiti situacija i nakon tri mjeseca donijeti odluka.

– Ako situacija nakon toga bude nepovoljna, Grad se može vrlo povoljno zadužiti kod poslovnih banaka kako bi osigurao potrebnu likvidnost – zaključuje čelni čovjek Grada.

I dalje bez prireza

Gradonačelnik je posebno bio zadovoljan i činjenicom da je Koprivnica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nije uveo prirez, a tako će biti i ubuduće.

Približavanje kvotama i ciljevima EU Koprivnica na 51 posto odvojeno prikupljenog otpada, osjetno manji odvoz na Piškornicu

– Time smo ostavili dodatnu mogućnost financijsku osnaživanja naših građana i gospodarstva. Vidimo da sada neki gradovi smanjuju postotak prireza, što je dobro, ali to nam dokazuje da smo u velikoj prednosti pri ublažavanju posljedica epidemije – podsjeća Jakšić.