Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Mjere za ublažavanje gospodarske krize

Grad Koprivnica osniva fond za izravnu pomoć ugroženim poduzećima i obrtima

Foto: Robert Mihaljević
U fond ćemo prebaciti planirane rashode za neke manifestacije, ali i novac za pojedine udruge i javne nabave koji je planiran u ovogodišnjem proračunu, otkriva gradonačelnik Mišel Jakšić

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić predložio je Gradskom vijeću donošenje hitnih ekonomskih mjera kojima bi se izravno pomoglo tvrtkama i obrtima posebno pogođenima krizom zbog epidemije koronavirusa.

Približavanje kvotama i ciljevima EU Koprivnica na 51 posto odvojeno prikupljenog otpada, osjetno manji odvoz na Piškornicu

No to je tek početni set mjera i gradske vlasti na tome neće stati. Čekaju se još konkretne odluke Vlade i na tom tragu će se krenuti u nove odluke kojima bi se javni proračun prilagodio nezapamćenoj krizi.

Potpore pogođenima

Grad planira osnovati fond za pomoć posebno ugroženim poduzećima i obrtima u kojem će za početak biti oko 1,5 milijuna kuna, ali s vremenom taj će se iznos moći i povećati.

– Novac je namijenjen onima koji zbog krize ne mogu obavljati svoju djelatnost i subjektima čiji su radnici završili na minimalcu. U fond ćemo prebaciti planirane rashode za neke manifestacije, ali i novac za pojedine udruge i javne nabave koji je planiran u ovogodišnjem proračunu – otkriva gradonačelnik Mišel Jakšić.

No to je tek prvi korak. Gradska uprava odlučna je u namjeri da skreše sve nepotrebne proračunske rashode te ih preusmjeri za pomoć onima koji će biti u najgoroj situaciji zbog prestanka obavljanja djelatnosti ili smanjenja opsega.

– Ovo je prava prilika da se javni sektor počne mijenjati i provoditi potrebne reforme. Zato očekujem i od drugih da krenu s tim nužnim promjenama. U situaciji kad bi polovica zaposlenih u gradu mogla završiti na minimalcu mi se ne možemo ponašati kao da se to nas ne tiče – upozorava Jakšić.

Procvat stanogradnje u Koprivnici Počinje gradnja novih POS-ovih kuća na lokaciji Cvjetna

Čelni čovjek grada na nedavnoj je konferenciji za novinare najavio i da su moguća kresanja plaća svim zaposlenima u sustavu gradske uprave, ustanova i poduzeća. Razmišlja se o smanjenju mase plaća za deset posto, a u krajnjoj mjeri mogući su i otkazi.

Radi očuvanja radnih mjesta Grad će, tako, isplaćivati izravne potpore pogođenim poslodavcima koji nisu otpuštali radnike i kojima će država sufinancirati minimalac u iznosu od 3250 kuna. Novim mjerama Grad će poslovne subjekte osloboditi od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora za razdoblje u kojem se ne obavlja djelatnost. Plaćanja komunalne naknade oslobodit će se sve tvrtke i obrti koji su pogođeni krizom za sve mjesece prekida rada.

Konačni obračun napravit će se naknadno, u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i odlukama Gradskog vijeća. Za evidenciju pogođenih poslovnih subjekata koristit će se prijave i potvrde prema mjerodavnim državnim tijelima, navode u gradskoj upravi.

– Gradskim ustanovama i poduzećima, osim toga, zabranit će se nova ulaganja dok posljedice krize ne budu precizno utvrđene. Sve započete investicije i radovi se nastavljaju prema planu – naglašava gradonačelnik.

Umanjen iznos za vrtiće

Osim toga, svim zakupcima koji imaju zakupljen prostor u sustavu Grada i Komunalca, a pogođeni su mjerama zaštite od širenja koronavirusa, neće se naplaćivati zakupnina za cijelo razdoblje trajanja mjera.

Svim korisnicima Doma mladih, odnosno najmoprimcima, neće se također naplaćivati najam.

Učenici osnovne škole u Koprivnici Programi za izvrsne učenike petih i šestih razreda

Također, svim poduzetnicima koji su pogođeni mjerama zaštite od širenja koronavirusa Komunalac neće obračunavati odvoz komunalnog otpada za sve vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja epidemije.

Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta, a uplatnice će dobiti u travnju s umanjenim iznosima. Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću. Za njihovu djecu smještaj u gradske vrtiće bit će besplatan.