Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Procvat stanogradnje u Koprivnici

Počinje gradnja novih POS-ovih kuća na lokaciji Cvjetna

1/2
Foto: Grad Koprivnica
Stanovi su trosobni, troipolsobni te četverosobni površine od 77,67 do 106,26 četvornih metara. Svaki stan imat će spremište, parkirno mjesto te vrt veličine do čak 200-tinjak četvornih metara

Agencija za društveno poticanu stanogradnju Koprivnice ishodila je sve građevinske dozvole za gradnju dviju stambenih kuća (dvojnih građevina) sa šest stambenih jedinica.

Nova škola U Podolicama Radovi na novoj školi kreću na jesen

Energetski razred B

Stambene kuće gradit će se na lokaciji Cvjetna u Ulici Ruđera Boškovića, i to prema Programu društveno poticane stanogradnje. Planirani početak radova je najkasnije do kraja ožujka ove godine, a završetak gradnje očekuje se već do prosinca.

Prvi stanari, tako, u svoje nove stanove mogli bi se useliti već početkom iduće godine. Svaka kuća ima prizemlje i kat. Dvije stambene jedinice su jednoetažne dok je jedna dvoetažna, a sve jedinice imaju zaseban ulaz, tumače u Gradskoj upravi u Koprivnici.

Stanovi su trosobni, troipolsobni te četverosobni površine od 77,67 do 106,26 četvornih metara. Svaki stan imat će spremište, parkirno mjesto te vrt veličine do čak 200-tinjak četvornih metara. Prodajna cijena za kuću broj jedan iznosi oko 9350 kuna po kvadratu, što je otprilike 1250 eura. Cijena u kući broj dva iznosi oko 9370 kuna, što je također otprilike 1250 eura po četvornome metru. Cijena vrtova za obje kuće iznosi 50 kuna kvadrat.

Ove godine velika ulaganja u prometnu infrastrukturu Grade se dva rotora i obnavlja nadvožnjak koji će tri mjeseca biti zatvoren za promet

Kuće će biti energetskog razreda B s predviđenim podnim grijanjem, keramikom prve klase, kvalitetnim sanitarijama, kliznim stijenama i ostalom opremom. Kupce stanova kreditirat će četiri poslovne banke s kojima Agencija i Grad imaju potpisane ugovore o suradnji. Agenciju za poticanu stanogradnju Koprivnica je osnovala još 2009. godine, a ona je otad do danas sagradila 83 stana prema programu društveno poticane stanogradnje.

Na lokaciji Lenišće-istok u Ulici Zvonimira Goloba, tako, sagrađene su tri višestambene zgrade, odnosno ‘Šparne hiže’ s ukupno 80 stanova i jednim poslovnim prostorom u trećoj ‘Šparnoj hiži’. Prva i druga ‘hiža’ imaju po 28 stanova, a treća 24 i poslovni prostor u prizemlju zgrade. Svaki od stanova ima spremište i parkirališna mjesta.

Porast cijena stanova

Na istoj lokaciji i ulici sagrađena je prva eco-sandwich kuća s tri stana. Svaki stan ima spremište, parkirališno mjesto i vrtove stanara. Sve višestambene zgrade i prva eco-sandwich kuća na lokaciji Lenišće spadaju u A+ kategoriju prema energetskom certificiranju zgrada. Inače, cijene stanova u Hrvatskoj u godinu dana najviše su skočile upravo u Koprivnici, i to za 12 posto, pokazalo je lanjsko istraživanje koje je proveo najveći hrvatski oglasnik Njuškalo. Izuzmemo li Zagreb i zagrebački prsten (Velika Gorica i Zaprešić), prosječne cijene stanova na kontinentu najviše su u Varaždinu (1240 eura), Koprivnici (1140) i Čakovcu (1100).

Koprivničkoj gimnaziji prošao projekt vrijedan 1,8 milijuna kn Gimnazijalci idu na ploveći laboratorij

Broj novih stanova u Koprivničko-križevačkoj županiji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom 2018. bio je veći za čak 170 posto nego prije pet godina. Riječ je o velikoj potražnji, zbog koje rastu i prodajne cijene. To je najveći porast broja novih stanova u petogodišnjem razdoblju na sjeveru Hrvatske. Najviše novih stanova, više od 70 posto, odnosi se na sjedište županije, Koprivnicu.