Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novska

Kušmiš: Veseli rast zaposlenosti i dolazak mladih zbog gaminga

Marija Kušmiš
Foto: Novska
Proračun za 2024. godinu pomalo je ambiciozan, ali prije svega razvojan. Brojni kapitalni projekti zauzimaju najveći dio proračuna, kaže gradonačelnica Novske Marija Kušmiš

Grad Novska u 2024. godinu ulazi s puno očekivanja i velikih projekata koji će se završiti ili započeti. Tim povodom razgovarali smo s gradonačelnicom Novske Marijom Kušmiš.

Kako biste ocijenili 2023. godinu za Novsku i njezine stanovnike? Jeste li uspjeli ostvariti sve zacrtano za ovu godinu?

Iz godine u godinu Novska se sve više razvija. Svaka godina nosi nove izazove, ali i prilike i mogućnosti. Godinu 2023. obilježio je nastavak realizacije velikih kapitalnih projekata aglomeracije Novska i rekonstrukcija hotela Knopp, početak stanogradnje nakon više od 30 godina, projektiranje novih infrastrukturnih projekata te osiguravanje sredstava za financiranje istih. Nastojali smo većinu planiranih aktivnosti i realizirati, nažalost neke aktivnosti prenosimo u novu godinu, no tijekom 2023. realizirani su i projekti koje nismo prethodno planirali. Gradsko vijeće grada Novske održalo je više sjednica Gradskoga vijeća nego je planirano, što je pokazatelj da je i ova godina bila vrlo aktivna, a gradski vijećnici su bili odlučni u donošenju važnih odluka za razvoj grada. Novska je bogatija za novi grad prijatelj, Pleternicu s kojom smo dugogodišnju suradnju i službeno potvrdili potpisom Povelje prijateljstva uoči Dana grada Novske i Lukova 18. listopada.

Očekujemo da će i realizacija proračuna biti u razini prošlogodišnje. Ono što nas veseli su pozitivni trendovi porasta broja zaposlenih i pad nezaposlenosti. Omjer zaposlenih i umirovljenika je 1,08, a iz godine u godinu uz poticajne mjere grada za samozapošljavanje raste broj novootvorenih obrta i tvrtki. Novska se od 2018. godine razvija i kao središte gaming industrije. Danas u inkubatoru PISMO djeluje 80 startupova koji se uspješno razvijaju. U Novsku zbog gaminga doseljavaju mladi iz cijele Hrvatske. Dio njih kako bi ovdje ostvarili svoju poslovnu ideju, a dio kako bi se ovdje obrazovao. Srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara jedan je od popularnijih srednjoškolskih smjerova među mladima, što pokazuje i brojka od njih 70 koji borave u Učeničkom domu i školuju se u Novskoj, dok je tijekom praznika 100-tinjak djece u dobi do 15 godina boravilo u ljetnom i zimskom gaming kampu. Ono što svakako treba istaknuti je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguravanje zemljišta za Centar gaming industrije u poduzetničkoj zoni Novska te ishodovanje potrebnih građevinskih dozvola.

Veliki interes kod djece i mladih imaju radionice i programi popularizacije znanosti u STEM laboratoriju, još jednom uspješno provedenim projektom financiranim sredstvima EU.

Kakav je planiran Proračun za 2024. godine i što Novljanke i Novljani mogu očekivati?

Proračun za 2024. godinu je pomalo ambiciozan, ali prije svega razvojan. Brojni kapitalni projekti zauzimaju najveći dio proračuna, no nastavljamo i sa svim dosadašnjim aktivnostima i programima. Osigurali smo nastavak provedbe socijalne i demografske politike, sredstva za poticanje i razvoj obrazovanja, kulture, društvenih aktivnosti, poticanje razvoja civilnog društva, zdravstvenih usluga, pomoći umirovljenicima te učeničkih i studentskih stipendija koje od ove godine imaju i nove kategorije deficitarnih zanimanja za koje smo osigurali veći iznos stipendija. Nastavljamo ulagati u komunalnu i cestovnu infrastrukturu kao i u poduzetničke zone u Novskoj čime se pridonosi boljem i bržem razvoju naših poduzetnika.

U novu godinu ulazimo s novim investicijama važnim za razvoj Novske i prigradskih naselja, a ono što očekujemo po realizaciji svih projekata je daljnji razvoj, sigurnost, nova radna mjesta i bolji i ugodniji život svih naših sugrađana.

Koji su ključni projekti za Novsku u 2024. godini?

Teško je izdvojiti koji je projekt bitniji od kojeg. Svaki projekt pridonosi sveobuhvatnom razvoju Novske. U idućoj godini očekujemo završetak rekonstrukcije Hotela Knopp te njegovo stavljanje u funkciju, završetak aglomeracije Novske, tj. završetak izgradnje pročistača otpadnih voda, ali s početkom godine krećemo u novu aglomeraciju Rajić – Borovac vrijednu 4,8 milijuna eura kojom ćemo proširiti mrežu odvodnje i izgraditi još jedan pročistač otpadnih voda. Nakon uspješno završenog projekta Dnevnog centra za starije, početkom 2024. godine idemo u nadogradnju kako bi osigurali cjelodnevni smještaj naših starijih i osigurali im potrebnu skrb. Centrom za starije osigurat će se smještaj za 42 naših starijih sugrađana, ali i dodatne izvaninstitucionalne usluge poput posudionice ortopedske opreme i pomoći u kući. Također, kreće i izgradnja Centra za cjeloživotno obrazovanje, a u tijeku je projektiranje novog dječjeg vrtića Gita kojim osiguravamo prostor za šest novih skupina čiji početak gradnje očekujemo tijekom 2024. godine. Velika ulaganja očekuju nas i u infrastrukturu u poduzetničkoj zoni Novska dok u suradnji sa Županijskom upravom za ceste u planu je izgradnja dva kružna toka kako bi povećali sigurnost u prometu na jednoj od glavnih prometnica.

Godina 2024., osim što je godina velikih ulaganja na području Novske zbog svih navedenih investicija, važna je i zbog početka izgradnje Centra gaming industrije vrijednog više od 50 milijuna eura kojem je nositelj Javna ustanova regionalni koordinator SMŽ. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske, za većinu projekata osigurana su sredstva iz Europskih i nacionalnih sredstva.

Iduće godine dugoočekivano preuređenje bivše zgrade Hotela Knopp će biti gotovo. Što će time Novska dobiti?

Završetak radova na hotelu Knopp kao i njegovo opremanje očekuje se na proljeće 2024. godine. Njegovim stavljanjem u funkciju Novska ponovno dobiva biser u centru grada. Obnovljeno kulturno dobro, nekada omiljeno mjesto okupljanja, zasjat će novim sjajem te Novljanima, ali i svim dragim prijateljima i posjetiteljima Novske ponuditi nove sadržaje. Osim ugostiteljskog sadržaja, restorana i kafića, hotel će imati i multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu te suvenirnicu. U tijeku je izrada projekta opremanja Interpretacijskog centra povijesti vojne granice koji će se nalaziti u podrumu te kojim ćemo dobiti novi povijesno-kulturni sadržaj. Tako će se u Novsku vratiti dio njezine povijesti.

ANIQ d.o.o., tvrtka koja posluje u Novskoj te je prva osnovana tvrtka u inkubatoru PISMO, specijaliziranom za videoigre ALAT ZA ZAPOŠLJAVANJE Razvijaju igru s fokusom na prilagođavanje igračima s neurodivergentnim osobinama Riječ je o odluci u okviru vrijedne i provedbeno zahtjevne reformske aktivnosti "Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju" iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekla je ministrica Vučković Reorganizacija parcela Komasacija počinje u Novskoj – okrupnit će se 896 hektara zemlje Lukovo u Novskoj Novska Lukovo je opet oduševilo, a iduće godine pripremamo još veći kirvaj