Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
ALAT ZA ZAPOŠLJAVANJE

Razvijaju igru s fokusom na prilagođavanje igračima s neurodivergentnim osobinama

ANIQ d.o.o., tvrtka koja posluje u Novskoj te je prva osnovana tvrtka u inkubatoru PISMO, specijaliziranom za videoigre
Foto: PODUZETNIčKI INKUBATOR PISMO
ANIQ d.o.o., tvrtka koja posluje u Novskoj, potpisala je ugovor s američkom tvrtkom Haystack Unlimited iz Floride

ANIQ d.o.o., tvrtka koja posluje u Novskoj te je prva osnovana tvrtka u inkubatoru PISMO, specijaliziranom za videoigre, potpisala je ugovor s američkom tvrtkom Haystack Unlimited iz Floride o stvaranju igre "Thread-the-game", koja će služiti i kao inovativan alat za zapošljavanje.

"Inkluzivnost je u srcu ovog projekta, a 'Thread-the-game' razvijat će se s fokusom na prilagođavanje igračima s neurodivergentnim osobinama, uključujući poremećaj iz spektra autizma (ASD). Sveobuhvatno će se razmotriti osjetilne, društvene i komunikacijske razlike omogućujući igračima da prilagode svoje iskustvo igranja na temelju svojih jedinstvenih potreba. Uključujući uvide stručnjaka za psihologiju, UX dizajn, tehničku pristupačnost i neurodivergentne igrače, timu je cilj postići dizajn usmjeren na korisnika koji besprijekorno služi svojoj svrsi", ističu iz ANIQ-a.

Nedavne statistike gaming industrije naglašavaju hitnu potrebu za ovom igrom. Naime, 18% zaposlenika u industriji videoigara identificira se kao neurodivergentno, pri čemu autistični pojedinci čine znatan dio. Uz to, gotovo polovina identificiranih neurodivergentnih pojedinaca svakodnevno igra videoigre.

Unatoč svojim talentima, tražitelji posla koji se identificiraju kao autisti suočavaju se s alarmantno visokim stopama nezaposlenosti ili nedovoljne zaposlenosti. Cilj "Thread-the-gamea" je riješiti ovaj problem i osnažiti neurodivergentne pojedince isticanjem njihovih, inače skrivenih talenata koristeći prikupljene podatke o igračima kako bi se poboljšali izgledi za zapošljavanje. Prototip igre trebao bi biti oko sredine 2024.

Riječ je o odluci u okviru vrijedne i provedbeno zahtjevne reformske aktivnosti "Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju" iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekla je ministrica Vučković Reorganizacija parcela Komasacija počinje u Novskoj – okrupnit će se 896 hektara zemlje Lukovo u Novskoj Novska Lukovo je opet oduševilo, a iduće godine pripremamo još veći kirvaj U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji Preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom i ranom defibrilacijom Na novljanskom središnjem trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju