Izbornik
Naslovnica Gradovi
Preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom i ranom defibrilacijom

Na novljanskom središnjem trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju

U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Učinjeno je to u povodu Svjetskog dana oživljavanja, u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život". Uređaj su predstavile Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, i Marija Kušmiš, gradonačelnica Grada Novske. Prisutni djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) okupljenima su prezentirali rad s defibrilatorom i postupak oživljavanja.

Kako je rečeno, preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom, u roku od tri do pet minuta, i ranom defibrilacijom. Nažalost, nijedna hitna medicinska služba u svijetu ne može u svim slučajevima unutar tri minute doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj stoga je iznimno važno građane upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja kako bi mogli prepoznati ovo hitno stanje i pravodobno pružiti pomoć. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

HZHM je s Ministarstvom zdravstva još 2013. godine pokrenuo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život". U suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, HZHM je dosad educirao gotovo 4000 naših sugrađana kako bi ih osnažio da pomognu jedni drugima i spriječe loš ishod iznenadnog srčanog zastoja te tako doprinesu sigurnosti zajednice.

PRVA su sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom počinje i američka tvrtka Jabil, rekao je župan osječko-baranjski Ne ovisimo o institutima po Americi, inovativne patente možemo plasirati i odavde EcoCortec – uspješni i odgovorni prema zaposlenicima i zajednici Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca dobitnik je "Zlatne žlice" "Zlatna žlica" Ivanu Dodigoviću Dobitnik "Zlatne žlice" za najbolji med dolazi iz Košutarice SVEČANOST otvorenja pratilo je otvorenje dokumentarne izložbe nazvane "Više od dužnosti" Dani židovske kulture i baštine u organizaciji Židovske općine Čakovec Župan Posavec: Židovska zajednica bila je utjecajna i ostavila uistinu dubok trag