Izbornik
Naslovnica Županije
Ne ovisimo o institutima po Americi, inovativne patente možemo plasirati i odavde

EcoCortec – uspješni i odgovorni prema zaposlenicima i zajednici

PRVA su sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom počinje i američka tvrtka Jabil, rekao je župan osječko-baranjski
1/2
Foto: OBŽ
Puno se može naučiti od ove tvrtke i gospodina Mikšića, pa i usporediti s nekim tvrtkama na području naše županije, rekao je župan Ivan Anušić

Tvrtku EcoCortec d.o.o. u Belom Manastir osnovao je 2005. Boris Mikšić, hrvatski poduzetnik koji je već tada u SAD-u imao tvrtku koja se bavi proizvodnjom bioplastike i antikorozivnih folija. Baranjska tvornica danas je specijalizirana za proizvodnju folija prema Cortecovoj inovativnoj tehnologiji hlapljivih inhibitora korozije, a kupcima nudi kompletno ekstrudiranje, konfekcioniranje i tiskanje proizvoda od folije i vreće prema specifikaciji kupaca u smislu veličine i performansi.

Tvornicu u Belom Manastiru, lociranu na kompleksu od 15.000 kvadrata unutar belomanastirske poslovne zone, posjetio je župan Ivan Anušić sa suradnicima. Obišao je proizvodne pogone te se sastao s vlasnikom Borisom Mikšićem i upravom tvrtke.

Zadovoljni radnici
– Već smo dugo planirali posjetiti prvu američku investiciju Borisa Mikšića u našoj županiji koja dokazuje da je kontinuiranim radom moguće postići izvrsne rezultate. To je primjer poslovanja u kojem su djelatnici na prvom mjestu, kao i kvaliteta i odgovornost prema vlastitom proizvodu, ali i primjer na koji bi način poduzetništvo i obrtništvo trebalo funkcionirati. Inovacija, briga o okolišu i budućnosti te briga o djelatnicima i zajednici temelj su poslovanja tvrtke EcoCortec koja nudi kvalitetan i jedinstven proizvod na svjetskom tržištu. Oni su prva sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom počinje i američka tvrtka Jabil. Drago mi je da su te investicije ovdje jer su djelatnici izuzetno zadovoljni svojim radnim mjestima, a zadovoljna je i zajednica u kojoj posluju. Primjer rada tvrtke EcoCortec u Belom Manastiru trebaju slijediti i mnogi drugi poduzetnici u našoj županiji, osobito u dijelu pružanja dobrih radnih uvjeta radnicima, zbog čega posljedično nemaju problem s nedostatkom radne snage. Puno se može naučiti od ove tvrtke i gospodina Mikšića, pa i usporediti s nekim tvrtkama na području naše županije koje smo zadnjih desetak dana imali priliku vidjeti, kako tvrtka radi s plastikom, poštuje sve zakone i regule, a radi i funkcionira – kazao je župan Ivan Anušić, koji je u rujnu prilikom službenog posjeta SAD-u posjetio i sjedište tvrtke Cortec Corporation u St Paulu, u Minnesoti, a tada je posebno istaknuo ulogu hrvatsko-američkih poduzetnika u jačanju hrvatskog gospodarstva.

Dojmili ga se ljudi
Boris Mikšić podsjetio je kako je njegova početna ideja bila da se proizvodi koje je razvio u SAD-u počnu proizvoditi u Hrvatskoj.

– Imao sam ponude od Michelina u Francuskoj i nekih tvrtki u Švicarskoj, ali sam se odlučio za Beli Manastir jer su me se ovdje dojmili lokalni ljudi. Radi se o poštenim i marljivim ljudima, a među desetak tvornica u različitim dijelovima svijeta ova se ističe po produktivnosti i ponosan sam da u 17 godina poslovanja nismo izgubili nijednog djelatnika. Došli smo na razinu poslovanja u kojoj ne ovisimo o razvojnim institutima po Americi, već inovativne patente možemo plasirati i odavde. Otvorili smo i logistički centar u Singapuru, zbog čega imamo mogućnost izvoza na daleka tržišta koja hrvatske tvrtke do sada nisu pokrivale. Mi smo prva hrvatska tvornica bioplastike koju smo sami razvili, a imamo i programe protiv korozije u ambalaži. Naši najveći kupci su Skandinavci te tvrtke poput Siemensa, IBM-a ili Airbusa, pri čemu njihovu ambalažu dovozimo ovdje i prerađujemo u novi proizvod – istaknuo je Mikšić i dodao da veliku pozornost pridaju zaštiti na radu te zaštiti okoliša od negativnih industrijskih utjecaja.

– EcoCortec je primjer greenfield investicije u našu zonu, jedna od prvih. Zapošljavanje visokoobrazovanih i ljudi koje rade u pogonima znači ostanak tih obitelji i budući razvoj grada – kazao je, pak, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

SVEČANOST otvorenja pratilo je otvorenje dokumentarne izložbe nazvane "Više od dužnosti" Dani židovske kulture i baštine u organizaciji Židovske općine Čakovec Župan Posavec: Židovska zajednica bila je utjecajna i ostavila uistinu dubok trag Velika Gorica ide u pozitivnom smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, a nakon vrtića, škola, veleučilišta, Pučkog učilišta i drugih, na red će doći i više stambene zgrade te obiteljske kuće Velika Gorica na dobrom putu da postane grad neovisan o vanjskim energentima Solarne elektrane na 22 zgrade da se motivira građane na isti potez UČENICI I UČITELJI odsad će imati kvalitetne uvjete rada, a uloga sporta u fizičkom, mentalnom, ali i društvenom razvoju djece nemjerljiva je, istaknuo je ravnatelj OŠ Bedenica Krunoslav Ujlaki Velika dvorana s teleskopskim tribinama s klupama i mala dvorana za gimnastiku "Bedenica je uz novu školu i dvoranu dobila europski standard"