Izbornik
Naslovnica Gradovi
Velika Gorica na dobrom putu da postane grad neovisan o vanjskim energentima

Solarne elektrane na 22 zgrade da se motivira građane na isti potez

Velika Gorica ide u pozitivnom smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, a nakon vrtića, škola, veleučilišta, Pučkog učilišta i drugih, na red će doći i više stambene zgrade te obiteljske kuće
1/2
Foto: VELIKA GORICA
Zgrade koje počinju koristiti sunčevu energiju znatno će povećati svoje uštede, njihovim radom podići će se kapacitet za proizvodnju solarne energije na području grada

Krajem studenog u funkciju će biti puštene 22 solarne elektrane na zgradama javne namjene u Velikoj Gorici, koje se postavljaju, odnosno već su postavljene u okviru projekta Velika Gorica solarni grad – ODBROJAVANJE. Zgrade koje uskoro počinju koristiti sunčevu energiju znatno će povećati svoje uštede, njihovim puštanjem u rad podići će se kapacitet za proizvodnju solarne energije na području grada, a sve s ciljem podizanja svijesti građana o obnovljivim izvorima energije.

600 kW sunčanih elektrana
Velika Gorica tako ide u pozitivnom smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, a nakon vrtića, škola, veleučilišta, Pučkog učilišta i drugih, na red će doći i više stambene zgrade te obiteljske kuće. Istaknuto je to na konferenciji za medije u povodu radionice koja se održava u okviru spomenutog projekta u prostorijama ŠRC-a Velika Gorica. Konferenciji su prisustvovali partneri projekta – predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Grada Velike Gorice.

– Velika Gorica je 6. najveći grad u Republici Hrvatskoj i gradi gotovo 600 kW sunčanih elektrana. 22 zgrade u ovom lijepom gradu zadovoljavat će 37 posto vlastite potrošnje energijom sunca. Projekt se znakovito zove "Odbrojavanje". Upravo to mora biti poruka da je Velika Gorica naš veliki napredan grad koji će napraviti još više sunčanih elektrana, a ovo je jedan lijepi početak – kazao je Julije Domac Ravnatelj REGEA-e dodavši kako Grad promišlja i pružit će potporu svojim građanima. Solarni potencijal Velike Gorice je, tvrdi, svakako znatan kao i potencijal cijele Hrvatske. Hrvatska ne koristi dovoljno sunčeve energije, zapravo, u usporedbi s drugim europskim zemljama nalazi se na začelju zbog čega je pothvat Velike Gorice iznimno bitan.

Odbrojavanje do neovisnosti
Ukupno 22 zgrade izabrane su kako bi se solarnom energijom opremio Grad te motiviralo građane da grade slično na vlastitim krovovima. Na razini zgrade štedjet će se između 30 i 40 posto vlastite potrošnje električne energije. Velika Gorica tako je na dobrom putu da postane grad neovisan o vanjskim energentima.

– Ovo je izuzetno važan projekt gdje ćete vi stvarati ovaj grad neovisnim o vanjskim energentima, proizvodit ćete vlastitu energiju, što je fenomenalno. Srećom, jedna od najboljih regionalnih energetskih agencija vas prati u tehničkom smislu i drago mi je da zajedno možemo odbrojavati korake do neovisnosti i što većoj upotrebi obnovljivih izvora energije – kazao je Matija Vajdić iz EIHP-a. U ime Grada Velike Gorice na suradnji i potpori oko provođenja projekta zahvalila se Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica UO za urbanizam i zaštitu okoliša.

Najveća solarna elektrana postavljena je na OŠ Nikole Hribara, a trenutačno su u tijeku radovi na objektima nekoliko dječjih vrtića i osnovnih škola. Uskoro će postaviti posljednja elektrana i to na zgradu POU Velika Gorica, a očekivani kraj radova je konac listopada, dok su očekivanja da bi elektrane u pogon trebale biti puštene u funkciju 30. studenog.

PROGRAM osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i osnovnim školama Cijena satnice među najvišima u državi Dubrovniku odobreno 253.912 eura za pomoćnike u nastavi NASTUPILI SU folkloraši, pjevačke skupine, tamburaši, glumci, književnici i likovni umjetnici amateri Zajednica kulturno-umjetničkih udruga SMŽ U Sisku održana manifestacija 3. županijski pleter NAKON SASTANKA gradonačelnici su sa suradnicima obišli osječki IT Park i gradilište IT centra, gradilište europskoga projekta modernizacije tramvajske infrastrukture te novi osječki nogometni stadion Radni sastanak osječkog i zagrebačkog gradonačelnika u Osijeku Zagreb je trebao odgovoriti na potres i nevrijeme, a Osijek na veliki požar plastike