Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novska

Lukovo je opet oduševilo, a iduće godine pripremamo još veći kirvaj

Lukovo u Novskoj
1/2
Foto: Novska
Lukovo u Novskoj povijesni je program s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ove godine moglo se uživati gledajući prikaz svatova, ali i posljednjeg ispraćaja

Ovogodišnje izdanje Lukova u Novskoj iznova je zadivilo sve posjetitelje. Pjesma, ples, zabava, izbor ića i pića, nasmijana lica stara i mlada, mnoštvo posjetitelja, izlagača i sudionika.

– I ovo Lukovo u Novskoj oduševilo je tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske, a i iduće godine ćemo pripremiti još bolji i veći kirvaj po svačijoj mjeri – poručila je novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš.

Broj posjetitelja raste

Pozitivni komentari svakodnevno pristižu zbog čega Organizacijski odbor Lukova u Novskoj s ponosom može potvrditi da jedva čeka i sljedeću godinu kako bi se svi iznova dobro zabavili plešući slavonsko kolo, uživajući uz zvuk tambure, degustirajući kolače, kušajući trgance sa slaninom, fiš i gulaš, slaninu, rakiju i kobasice. Lukovo u Novskoj iz godine u godinu donosi novitete u jedinstvenom povijesnom programu s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ove godine moglo se uživati gledajući prikaz slavonskih svatova, ali i posljednjeg ispraćaja, presude optuženom koji pada u perje te dolazak i taborenje putnika namjernika, projekciju crno-bijelih filmova, a prikazani su i starinski običaji kao što su sijelo, prelo i rakije vrelo te trač partija i perušalo.

Poznata glazbena imena okupila su dosad rekordan broj posjetitelja u centru grada, nastup Željka Bebeka i Ljubavnika zabavio je sve okupljene, dok je Doris Dragović zadivila sve nastupom u subotu nakon vatrometa. Publika je na nastupu Klape Kampanel tražila pjesmu više, a pridružio im se i supertalentirani bećar Fabijan Kovačević. Drugog dana programa bez obzira na kišu održani su vrhunski nastupi tamburaških sastava Vazda i Ambar, a odličan ugođaj nastavio se i uz Berde Band.

– Broj zadovoljnih posjetitelja iz godine u godinu raste, zainteresiranih sudionika sve je više. Zadovoljni smo što je Lukovo u Novskoj prepoznato kao jedinstvena manifestacija koja spaja sadašnjost i prošlost na zanimljiv način te nudi raznolik sadržaj za sve uzraste. Važno nam je da sudionici u programu prenesu dobro raspoloženje na posjetitelje. To zajedništvo naša je posebnost i vjerujemo da će ga dogodine biti još više – poručili su organizatori Lukova u Novskoj.

Uvijek nešto novo

Lukovo svake godine ima nešto novo, a ove je godine to bio kutak za djecu s animacijom, drvenim ringišpilom, starinskim igrama i tetama čuvalicama odnosno guvernantama. Novost je i muški i ženski plac na kojem su se mogli kupiti suveniri. Prvi put Medeni vlak je vozio ne samo iz smjera Zagreba, nego i iz Vinkovaca što znači da je interes za novljanski kirvaj sve veći.

Dom u Novskoj Uskoro i Dom za starije u Novskoj 1. rođendan Dnevnog centra za starije osobe u Novskoj U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji Preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom i ranom defibrilacijom Na novljanskom središnjem trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju Plaće veće od 1. siječnja 2024. jer se ukida prirez na dohodak od osam posto NOVSKA Plaće veće od 1. siječnja 2024. jer se ukida prirez na dohodak od osam posto