Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin 23 pregleda
Jednoglasna odluka

Labin odobrio 22 potpore za razvoj poduzetništva

Labin, poslovna inicijativa
Foto: Grad Labin
Od 24 zaprimljenih zahtjeva Povjerenstvo za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva jednoglasno sud odobrena 22 u ukupnom iznosu od 112.190,57 kuna

Grad Labin je unazad četiri godine kroz različite mjere potpora i subvencija poduzetnicima dodijelio 1.290.167,51 kuna bespovratnih sredstava. U trgovačkim društvima ili obrtima kojima su potpore odobrene bilo je zaposleno 661 naših sugrađana od čega je 96 novozaposlenih u okviru 74 odobrenih potpora za početnike, izvijestili su iz grada Labina. U 2016. godini bile su aktivne tri mjere: za početnike, subvencije za stručnu izobrazbu zaposlenika i subvencije za nabavu opreme i inventara. S tim mjerama nastavlja se i u 2017. godini.

Pravo na potporu i subvenciju imaju poduzetnici registrirani sukladno Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva, te se svrstavaju u mikro i male subjekte malog gospodarstva sa sjedištem na području Grada Labina. Temeljem Programa potpora poljoprivredi na području Grada Labina za razdoblje 2016-2019. godine, pravo na potporu i subvenciju za nabavku opreme i inventara po ovom Javnom pozivu imaju i obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem i proizvodnjom na području Grada Labina.

Na prvoj sjednici Povjerenstva za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva Grada Labina u 2017. održanoj 19. travnja 2017. od ukupno 24 zaprimljenih zahtjeva za potporom, Povjerenstvo je jednoglasno odobrilo 22 zahtjeva u ukupnom iznosu od 112.190,57 kuna. Šest (6) zahtjeva (27%) u iznosu od 41.337,00 kuna ili 37% od ukupne vrijednosti odobreno je poduzetnicima početnicima, a preostalih 16 zahtjeva odobreno je poduzetnicima za nabavku opreme i inventara.

Odbijen je zahtjev trgovačkog društva koje je realiziralo bespovratnu potporu za istu mjeru u 2015., a za koju u 2017. , temeljem uvjeta iz Javnog poziva, ne ostvaruje pravo. Poduzetnici koji su u protekle tri godine ostvarili pravo na potporu od strane Grada Labina ne mogu ostvariti pravo na istu mjeru potpore odnosno za istu mjeru ne može se dobiti potpora dva puta. Odbijen je i zahtjev postojećeg obrta koji obavlja djelatnost trgovine, a za koju prema uvjetima iz Javnog poziva nema pravo.

Korisnicima potpore izradit će se Odluka o dodjeli potpore za razvoj poduzetništva te te ugovori o sufinanciranju. Isplata odobrenih sredstava potpora i subvencija, sukladno Javnom pozivu vršit će se uz predočenje računa o namjenskom utrošku sredstava i dokazu (izlistu banke) o plaćenim računima.