Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ambiciozni planovi

Lipik želi postati središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Njemački investitori ističu kako su izuzetno zadovoljni uvjetima u lipičkom poduzetničkom inkubatoru

Lipik želi postati nacionalno središte razvoja umjetne inteligencije! S tim ciljem krenuli su s projektom uvođenja novih tehnologija na području grada, što su prepoznali i privatni investitori. Uspostavljena je suradnja s njemačkom tvrtkom Libelle AG iz Stuttgarta, koja je u Lipiku nedavno osnovala tvrtku kćer DataMir u kojoj već radi osam ljudi. Glavna zadaća tvrtke DataMir je proizvodnja softvera i pružanje IT-usluga. Vizija malog slavonskog grada kao centra razvoja računalne znanosti i inteligentnih alata koji reagiraju i uče kao ljudi upravo postaje stvarnost.

OLAKŠICE Poduzetnici ne moraju plaćati lokalne poreze

Edukacija za nezaposlene

– Umjetna inteligencija donijet će goleme promjene u bliskoj budućnosti, svijet kakav danas poznajemo više neće biti isti, no ona je već i sada prisutna u našem svakodnevnom životu. Umjetna inteligencija smatra se ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je prioritet Europske unije, a trenutačno najtraženija zanimanja na svijetu vezana su upravo uz nju – kaže Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i idejni začetnik projekta.

U skladu s tim, napravljen je strateški plan razvoja od 2021. do 2027. godine, a prvi korak s čijom su realizacijom već krenuli 2,2 milijun kuna vrijedni radovi na adaptaciji i opremanju zgrade na nogometnom igralištu u Lipiku. Na katu te zgrade na više od 200 četvornih metara prostora bit će izgrađen prvi digitalni inovacijski centar, odnosno Poduzetnički inkubator namijenjen poduzetnicima i startupima na području umjetne inteligencije i programiranja. U sklopu centra predviđen je prostor za rad, sala za sastanke te prostor za edukacije. Izgradnja bi trebala biti završena u rujnu ove godine.

– Uskoro će krenuti i besplatna šestomjesečna edukacija za nezaposlene, iz koje će izniknuti prva generacija programera umjetne inteligencije u Lipiku. Imamo čak 238 prijava iz cijele Hrvatske, među kojima ćemo odabrati 20 najboljih. Oni će po završetku osposobljavanja imati mogućnost osnivanja svojih startupa i ulaska u poduzetnički inkubator – pojašnjava Iličić.

U proračunu Kutine nisu zaboravljeni kultura, sport, zdravstvo i socijalna skrb Pomoć umirovljenicima, školarcima, roditeljima gradnja još jednog vrtića, a financirat će se i rad medicinske sestre u hitnoj službi

Sljedeći korak je pokretanje edukacijskog centra umjetne inteligencije, što podrazumijeva pokretanje novih programa osposobljavanja, ali i srednjoškolskog zanimanja tehničara za primjenu umjetne inteligencije. Treći i najzahtjevniji korak odnosi se na izgradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije, svojevrsnog kampusa s kojim bi Lipik u konačnici postao središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Njegovim ostvarenjem Lipik bi dobio fakultet, poduzetnički akcelerator, veliki poduzetnički inkubator te poslovno naselje koje bi gradili sami poduzetnici.

Poduzetnički inkubator

Njemački investitori ističu kako su izuzetno zadovoljni uvjetima u lipičkom poduzetničkom inkubatoru. Tvrtka Libelle AG razvija softver programe i ima nekoliko sustava svojih patenata specijaliziranih za upravljanje informacijskim sustavima koji rade s programom SAP.

– Nadamo se da ćemo naći visokokvalificirane ljude u ovom kraju i kroz dvije do tri godine zaposliti oko 20 mladih programera – poručili su iz tvrtke. Lipički gradonačelnik Vinko Kasana naglasio je kako je projekt sufinanciran iz programa INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME prekogranične suradnje, a u njemu sudjeluju gradovi Gradiška (BiH), Daruvar, Lipik i Općina Kotor iz Crne Gore. Predviđeno trajanje projekta je do kraja srpnja 2022. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1,487.795,68 eura, od čega vrijednost projekta za Grad Lipik iznosi 502.563,87 eura.

– Mi s ovim projektom još nismo ni počeli, a već imamo pozitivnu reakciju privatnih poduzetnika. Oni su prepoznali ovo područje kao bazu u kojoj će se rađati novi kadrovi koji će se baviti modernim tehnologijama. Imamo i dobru suradnju sa znanstvenim institucijama s kojima smo dogovorili dolazak niza renomiranih predavača, čime smo zatvorili cijeli mozaik po pitanju projekta – istaknuo je Kasana.