Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Obilazak i upoznavanje sa znamenitostima

Lukina zagonetna staza prva je turistička ruta Novskom

Foto: Grad Novska
Aplikaciju je izradila tvrtka Hiroma design iz Novske ponikla u Poduzetničkom inkubatoru PISMO

U Poduzetničkom inkubatoru PISMO2 u Novskoj predstavljena je digitalizirana turistička ruta Novskom – Lukina zagonetna staza.

Proslavljen Dan grada Našica Turizam najveći adut za preokretanje gospodarskih trendova

Turistička ruta rezultat je suradnje Turističke zajednice Grada Novske i tvrtke Hiroma design. Lukina zagonetna staza prva je turistička ruta koja uključuje obilazak i upoznavanje sa znamenitostima i povijesnim činjenicama grada Novske. Sastoji se od sedam lokacija ili punktova.

Posebnost rute

Posebnost ove turističke rute su zagonetke Luke Ilića Oriovčanina, povjesničara i etnologa, istaknute ličnosti iz novljanske povijesti. Na svakom punktu, a prije prelaska na sljedeći, posjetiteljima se postavlja zagonetka čiji je odgovor vezan za sljedeću lokaciju.

– Digitalizacijom turističke rute željeli smo osuvremeniti naš postojeći turistički sadržaj te posjetiteljima omogućiti individualan i inovativan pristup rutite vizualni doživljaj Novske u prošlosti i njenu povezanost s Panonskim morem, tornadom i dolaskom željeznice. Lukina zagonetna staza uzbudljiva je edukativna aplikacija koja na novi, interaktivan način, nudi pristup učenju i upoznavanju povijesti Novske – istaknula je Marija Kos Šaka, direktorica Turističke zajednice Grada Novske.

USPJEH OŠ VLADIMIRA VIDRIĆA Stigli su do zlatnog statusa međunarodne ekoškole

Aplikaciju proširene stvarnosti izradila je tvrtka Hiroma design iz Novske. Mateja i Stefan Vedrina, duo koji stoji iza tvrtke Hiroma design, pohađali su edukaciju o programiranju računalnih igara u PISMU - Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije te su uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sisačko moslavačke županije i Grada Novske, osnovali svoju startup tvrtku.

Unapređenje sadržaja

– Mobilna aplikacija proširene stvarnosti spoj je povijesnih elemenata i novih tehnologija stoga će se korisnici moći educirati na jednoj novoj, virtualnoj razini. Zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Novske i Zbirci Sajko uspješno smo digitalizirali Lukinu zagonetnu stazu te nam je izuzetno drago što će naš rad unaprijediti turistički sadržaj našeg grada – rekla je Mateja Vedrina, vlasnica tvrtke Hiroma design.

Održava se u petak i subotu 25. i 26. lipnja Festival vina MoslaVina Kutina očekuje sve vinoljupce i gurmane

– Digitalizirana turistička ruta Lukina zagonetna staza spremna je za buduće posjetitelje, stoga, preuzmite aplikaciju i vidimo se u obilasku Lukine zagonetne staze – poručuju iz Turističke zajednice Grada Novske.