Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
projekt Moonhack

Mali Siščani pokušavaju srušiti svjetski rekord u programiranju

Projekt Moonhack u Sisku
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Kroz tjedan dana saznat će se je li Moonhack 2018. okupio više od lanjskih 28.575 sudionika, a ako to bude slučaj svi sudionici će dobiti diplome o rušenju svjetskog rekorda

Četrdeset sisačkih osnovnoškolaca sudjelovalo je u petak u pokušaju rušenja svjetskog rekorda u broju djece koja su u istome danu programirala diljem svijeta. Drugu godinu zaredom u projektu Moonhack sudjeluje sisačka Narodna knjižnica i čitaonica.

Sisak Europski grad sporta prestižna titula Sisak je Europski grad sporta za 2019.

"Zadatak je ove godine bio programirati lansiranje svemirske letjelice i njeno sigurno spuštanje na Mjesec. Koristi se programski jezik Scratch, a većina djece koja sudjeluju imaju predznanja o tome programu, jer smo ga podučavali na našim informatičkim radionicama", rekao je Ivan Rakarić, voditelj informatičke radionice na Dječjem odjelu sisačke Narodne knjižnice i čitaonice, dodajući kako je zadatak bio konstruiran tako da ga mogu riješiti i oni bez predznanja u programiranju. 

Prošle godine je desetak malih Siščana bio dio uspješnog rušenja svjetskog rekorda kada je Moonhack okupio ukupno 28.575 djece diljem svijeta. Ove godine interes je Siščana daleko veći.

Među 40-ak djevojčica i dječaka bili su i učenici 5. i 6. razreda Luka, Ivan, Matija, Vedran i Ian – svi odreda ljubitelji video igara, ali i programiranja.

"Polazili smo radionice programiranja i volimo sve što ima veze s kompjutorima. Scratch nije težak, lako se savlada", uglas su nam rekli dok je, na pitanje što će im značiti ukoliko sruše rekord Luka rekao "Fora će mi biti srušiti rekord, to ti je kao 2. mjesto naše reprezentacije u nogometu".

Kroz tjedan dana saznat će se je li Moonhack 2018. okupio više od lanjskih 28.575 sudionika, a ako to bude slučaj svi sudionici će dobiti diplome o rušenju svjetskog rekorda.

Park skulptura Sisak umjetnička djela U potrazi za izgubljenim slikama Likovne kolonije Željezare Sisak