Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Potpisana Deklaracija o dobroj energiji

Među predvodnicima borbe protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj

Foto: Grad Jastrebarsko
Grad je bio domaćin turneje “Dobra energija” u sklopu koje Zelena energetska zadruga obilazi deset hrvatskih gradova kako bi promovirala korištenje lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel potpisao je Deklaraciju o dobroj energiji, kojom je taj grad postao jedan od predvodnika energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj. Grad Jastrebarsko bio je domaćin turneje “Dobra energija” u sklopu koje Zelena energetska zadruga obilazi deset hrvatskih gradova kako bi promovirala korištenje lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije.

Za Krijesnice otpedalirali 3100 km Hvalevrijedna humanitarna akcija Za Krijesnice otpedalirali 3100 km, još uvijek nije kasno za uplatu donacije

To može svaki grad

– Svaki grad može biti grad čiste, zdrave i lokalno dostupne energije. Time postaje kvalitetniji kad je riječ o zdravlju svojih građana, na njega teže utječu krize poput one uzrokovane pandemijom COVID-19 te postaje energetski i gospodarski održiviji – istaknula je Hajdana Rukavina, voditeljica turneje.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti, objasnila je i dodala da će posljedica toga biti sve veća potreba za uvozom energije. Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Kad se govori o Sunčevoj energiji, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna, rekla je i zaključila da se potpisivanjem Deklaracije Grad Jastrebarsko opredijelio raditi na rješenjima korištenja lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije te u to uključiti građane.

Produbljuje se povezanost dviju jedinica lokalne uprave i samouprave Potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji s Velom Lukom

Dostupne informacije

U svakom gradu zadruga je na raspolaganju i građanima pa su na informativnom štandu stanovnici Jastrebarskog imali priliku saznati sve što ih zanima o korištenju Sunčeve energije i ugradnji male sunčane elektrane na vlastitom krovu, u čemu im zadruga nudi besplatnu podršku. Oni pak koji imali priliku posjetiti štand mogu im se obratiti za besplatne informacije i podršku putem web-stranice solarniklub. org.

Turneja "Dobra energija" održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1000 sunčanih krovova, koje financira EIT Climate KIC, projekta AgroBioHeat, financiranog iz EU programa Obzor 2020, te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.