Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osječka udruga Pobjeda, koja skrbi o azilu za pse, dobit će iz gradskog proračuna 1,5 milijuna kuna

Misija kalendara "Korak do sna" je da svaki pas pronađe udomitelja

1/2
Foto: Osijek
Na kalendaru se nalaze fotografije 12 štićenika s kratkim pričama, kojima istovremeno promoviraju udomljavanje, ali i prikupljaju donacije

”Korak do sna” naziv je novog kalendara osječke udruge Pobjede čiji je temeljni cilj zaštita i promicanje prava životinja. Riječ je o
njihovu tradicionalnom izdanju, na kojem se nalaze fotografije 12 štićenika s kratkim pričama, a kojima istovremeno promoviraju udomljavanje, ali i prikupljaju donacije. Na ovogodišnjem je kalendaru 15 pasa, promoviran je u osječkom kinu Urania, a sve je podržao i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Zahvala volonterima

– Grad Osijek i Udruga Pobjede surađuju na mnogobrojnim aktivnostima, a tako će biti i u budućnosti. Za pomoć azilu u proračunu smo osigurali 1,5 milijuna kuna. Kalendar je prekrasan, siguran sam da će ga velik broj naših sugrađana i kupiti. Zahvaljujem od srca svim volonterima u azilu koji su na ponos Osijeka i svih Osječana – rekao je gradonačelnik Radić tijekom predstavljanja kalendara, 14. po redu. Grad Osijek je i ove godine jedan od pokrovitelja kalendara.

Četveronožne zvijezde kalendara ponosno su u kinu prošetale crvenim tepihom. Kalendar, kako ističu iz Udruge Pobjede, ima jednu misiju, a to je da svaki pas pronađe svoga udomitelja. I osječki gradonačelnik pozvao je na udomljavanje pasa poručivši da bi se tako pokazalo veliko srce Osijeka.

Od 2011. godine osječki azil za pse udomio je 3424 psa, po čemu je zasigurno vodeći u Hrvatskoj. Prvi volonteri došli su u azil 2007., a Udruga Pobjede registrirana je 2009. godine. Preuzeli su azil 2010., a godinu kasnije registrirali su ga pri Ministarstvu poljoprivrede.

– Postali smo najljepši azil u Hrvatskoj s najvećim brojem volonterskih sati. Brojimo stotine volontera i volonterki, građani i građanke aktivno participiraju u radu azila kako fizičkim radom tako i donacijama. Posjećuju nas ljudi iz cijele Hrvatske – ponosna je Ivana Crnoja, čelnica udruge Pobjede.

Surađuju i sa školama i vrtićima, u smislu da učenici organizirano posjećuju azil, ili članovi Udruge Pobjede vode prezentacije i radionice u školama i vrtićima.

Suradnja s Gradom

Zakonom o zaštiti životinja utvrđeno je da obavljanje poslova skupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave. Grad Osijek i Udruga Pobjede sklopili su 1. srpnja lani Ugovor o pružanju usluga skloništa za životinje na rok od dvije godine. Vrijednost ugovora iznosi 1,496.250 kuna. Odnosi se na pružanje usluga skloništa za životinje na području Grada Osijeka, što obuhvaća zbrinjavanje pasa lutalica (redovan svakodnevni obilazak i prema pozivu Grada, pravnih i fizičkih osoba i veterinarske i sanitarne inspekcije), čipiranje i cijepljenje pasa protiv bjesnoće, hranjenje i liječenje pasa, kastracija/sterilizacija pasa te vođenje info web-stranice, oglašavanje i udomljavanje pasa.

– Udruga Pobjede pruža uslugu skloništa za životinje te aktivno nastoji, u zajedništvu s Gradom provoditi pozitivnu politiku prema problemima napuštenih životinja, kao i zaštiti i suživotu sa životinjama općenito – poručuju iz Udruge.

Aktivnosti i programi udruge baziraju se na prevenciji problema, i to na edukaciji o zaštiti životinja, o odgovornom držanju životinja i problemu napuštanja životinja, kao i na promicanju udomljavanja napuštenih životinja i poticanju odgovornog skrbništva.

Kalendar se može naručiti na mail pobjede@gmail.com ili slanjem poruke u inbox na njihovoj Facebook stranici.

– U Osijeku ga možete naći u azilu, našem uredu u Senjskoj 18, infopultu Portanove i štandovima od ponedjeljka do petka, u Donjem gradu od 9 do 11 sati, i u Kapucinskoj, kod PBZ-a, na starom mjestu od 10 do 12 pa popodne od 17 do 19 – zaključuje Ivana Crnoja.