Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gradska uprava razvija niz vlastitih modela za kupnju prve nekretnine nazvanu “Dubrovačka stanogradnja”

Mladi će moći unajmiti gradski stan i za 10 godina ga otkupiti, uplaćena najamnina odbija se od cijene stana

1/3
Foto: Grad Dubrovnik
Model dubrovačke stanogradnje ponajprije je namijenjen mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati preskupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. Uvjeti za dodjelu stanova POS-a mladima pred gradskim vijećnicima trebali bi se naći na dnevnom redu jedne od prvih sjednica Gradskog vijeća u 2020. godini

Razvoj gospodarstva, posebice turizma, te brojne mogućnosti zaposlenja koje iz toga proizlaze, zasigurno su najveći pojedinačni čimbenici koji Dubrovnik čine poželjnim gradom za život.

Promotivni film županijskog TZ-a donio hrpu nagrada sa ZTF-a Dubrovnik rivijeri tri nagrade, među njima i Grand prix

No, kako bi grad učinila uistinu mjestom za kvalitetan i ispunjen život svojih građana, gradska uprava razvija i provodi niz demografskih mjera i pokreće kapitalne investicije, ponajprije u stanogradnju, razvijajući pritom vlastite modele.

Stanovi za branitelje

Poznato je da je zbog uvjeta na tržištu stjecanje prve nekretnine posebno zahtjevno za dubrovačke mlade obitelji. Stoga su gradonačelnik Mato Franković i njegov tim razvili niz vlastitih modela koji su pod zajedničkim nazivom „Dubrovačka stanogradnja“ namijenjeni mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati preskupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina.

Uvjeti za dodjelu stanova mladim obiteljima pred gradskim vijećnicima naći će se za nekoliko mjeseci, odnosno na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća u 2020. godini.

Dubrovnik: 12. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade PROMOCIJA AUTOHTONIH HRVATSKIH PROIZVODA U Dubrovniku započeo 12. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade

Prvi stanovi za mlade obitelji u Mokošici, njih 43, grade se u sklopu projekta stambenog zbrinjavanja branitelja – stradalnika Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika. Ukupno se gradi 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima, a 43 stana će pripasti Gradu.

Oni će se prema modelu “Dubrovačke stanogradnje” dodijeliti u najam mladim dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene stana odbiti iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom 10 godina.

čak osam sa Straduna Iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjena 23 bankomata

Za realizaciju ovog kapitalnog projekta kreditnom linijom osigurano je 38 milijuna kuna. Novih 50 stanova po dubrovačkom modelu poticane stanogradnje gradit će se i u naselju Solitudo.

Riječ je o prvoj fazi projekta stanogradnje u ovom dubrovačkom naselju, a prema projektu stanovi su različitih tipologija, površinom unutarnjeg prostora kreću se od 53 do 77 metara četvornih. Gradit će se kao trosobni i četverosobni; tri petine od ukupnih će biti manji koji su na nižim etažama, a oni veći su na višim.

U proračunu za 2020. godinu predviđeno je 300 tisuća kuna za završetak projektne dokumentacije, što uključuje glavni i izvedbeni projekt.

Žičara Srđ Uživanje u pogledu na Dubrovnik

Stambena zona na Pobrežju

Razvijajući vlastite modele poticane stanogradnje i radi proširenja zone stanovanja na prigradska područja, Grad Dubrovnik je u srpnju prošle godine na lokaciji k.o. Petrovo Selo osigurao vlasništvo nad zemljištem površine 75.906 metara četvornih.

Na tom području mladim obiteljima, koje prethodno udovoljavaju uvjetima za dobivanje kredita, dodjeljivat će se zemljište po povoljnoj cijeni s namjenom gradnje obiteljske kuće.

modernizacija Grad Dubrovnik bolnici donirao 2,1 milijuna kuna za novi informatički sustav

Područje Pobrežja će se prethodno komunalno opremiti (cesta, kanalizacijska i vodovodna mreža), a mlade obitelji će se dodatno stimulirati oslobađanjem plaćanja naknada pri izdavanju građevinske dozvole. Upravo je zato važan početak radova na gradnji ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

U planu su i drugi modeli prema kojima će aktualna gradska vlast i dalje pomagati mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja. Tako su u gradskoj upravi u međuvremenu osmisli još jedan model, ovaj put riječ je o subvencioniranju kupnje stana, dogradnje/nadogradnje obiteljske kuće te kupnje građevinskog zemljišta.

Građanima osigurana čista pitka voda čitavu godinu Uz otvorenje pročistača najavljena i gradnja Aglomeracije Dubrovnik od 680 milijuna kn

Prema tom modelu Grad bi tako za 30 mladih obitelji kupnju prvog stana subvencionirao uz iznos od 30 tisuća eura.