Izbornik
Naslovnica Gradovi
Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Jastrebarskog obilježila tema radova

"Moramo samo vjerovati jedni u druge i uspjesi neće izostati!"

Nagradu za životno djelo zaslužio je posmrtno Zvonimir Tomac, a u njegovo ime, kao i u ime svoje obitelji i svih nagrađenih, obratio se sin Tomislav
1/3
Foto: Jastrebarsko
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grad Jastrebarsko proslavio je 774. rođendan, a naglasak je stavljen na nagrađene koji su svojim doprinosom unaprijedili život svoga grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grad Jastrebarsko proslavio je 774. rođendan. Naglasak je stavljen na nagrađene koji su svojim doprinosom unaprijedili život svoga grada. Nagradu za životno djelo zaslužio je posmrtno Zvonimir Tomac, a u njegovo ime, kao i u ime svoje obitelji i svih nagrađenih, obratio se sin Tomislav koji je istaknuo kako je privilegij rasti, zaljubljivati se i stvarati u Jastrebarskom te živjeti od posla koji radiš s toliko ljubavi i strasti.

San svakog Jaskanca
Priznanje je gradonačelnik Zvonimir Novosel odlučio dati Bernardu Koraku za izniman doprinos razvoju ugostiteljstva i turizma, a zbog isprike nedolaska, ono će mu biti naknadno uručeno. Nagrade Grada zavrijedili su Josip Kunović, vlasnik tvrtke Elektrokovina Lighting, Branko Magđinski, Ivan Smolčić, Mladen Lončarić, Lovačko društvo Jastreb, Nogometni klub Sveta Jana i Košarkaški klub Jaska. U svom je govoru nagrađenima zahvalio predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić, posebno se osvrnuvši na Nagradu za životno djelo.

– Upravo velik broj okupljenih članova obitelji Tomac i vinara koji su od njega učili pokazuje nam kako su čovjeku od svih svjetskih nagrada ipak najvažnije one koje je zaslužio doma, među ljudima koji su mu najveća podrška, ali često i najveći kritičari. Neka takvo raspoloženje i dalje vlada našim gradom, raspoloženje u kojem smo jedni drugima suradnici i podrška, ali i dobronamjerna kritika koja nas gura naprijed – istaknuo je. Gradonačelnik Zvonimir Novosel pridružio se čestitkama te dodao.

– Svaka godina je godina pobjeda, uspjeha, postignuća i iskoraka. No, svaku godinu prate i poneki propusti, nedovršeni projekti, možda i propuštene prilike. Treba još puno toga odraditi, ali ima i dana pred nama… Moramo samo vjerovati jedni u druge i uspjesi neće izostati! – poručio je. Osvrnuo se na obnovu dvorca Erdödy u kojem su baš oko Dana grada intenzivirani radovi.

– Iako ova sjednica nije posvećena obnovi našeg dvorca, najvrednijeg dragulja u samom srcu naše Jaske, ne mogu a ne osvrnuti se i na taj, neću ga nazvati projektom, nego snom svakog Jaskanca. Na putu su nam se dogodile vjerojatno sve moguće i nemoguće prepreke, izazovi i situacije u kojima bi mnogi na našem mjestu odustali od nastavka tog posla. No, moj posao, naš posao, nije odustajanje. Nakon nekoliko mjeseci borbe s procedurama, novim projektiranjima, novim smjernicama konzervatora i struke, te želje da obnovimo dvorac, i to ne za sutra i kratkoročno, nego za sljedećih pet stoljeća, ponosno najavljujem intenzivni nastavak njegove obnove koja je počela već ovih dana. Na tom putu trebat ćemo još puno potpore i razumijevanja i županije i države i svih vas, ali kročimo dalje odvažno i bez kolebanja jer imamo samo jedan cilj – obnovljen dvorac, prepun sadržaja u jednom od najljepših hrvatskih parkova u gradu koji zovemo domom – istaknuo je.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Peđa Grbin je, govoreći o brojnim radovima koji su obilježili posljednju godinu u Jastrebarskom, rekao da su male, ali progresivne sredine poput Jaske, kotačić koji pokreće cijelo naše društvo. Lijepe je vijesti donio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec. Istaknuo je projekte koji se na području Jastrebarskoga realiziraju u partnerstvu sa županijom, poput obnove klizišta na županijskim i lokalnim cestama te obnove zgrada javne namjene oštećenih u potresu.

Nova škola i dvorana
– Nakon odluke vašega Gradskog vijeća da županiji donirate zemljište prionuli smo poslu i izradili idejno rješenje za novu školu. Predali smo ga resornom ministarstvu i nedavno smo dobili potvrdan odgovor pa će Zagrebačka županija prijaviti gradnju nove škole i sportske dvorane na natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – rekao je Kolarec. Svečanu je sjednicu Gradskog vijeća obilježila tema radova, a predstavljeni su samo neki od najvećih projekata poput sanacije 50 kilometara prometnica europskim sredstvima, sanacije klizišta, puštanja u rad pročistača otpadnih voda, zamjene sustava javne rasvjete te obnove dvorca Erdödy. Svojim je nastupom sve oduševio mladi Jaskanac Bruno Rački, kao i Robert Prežgaj i Maja Volarić koji su izveli himnu.

Sajam je tijekom godina postao velika manifestacija 10. Božićni sajam u Čepinu Od gastronomije i OPG-ova do poklona za najmlađe Ako snijega ne bude, zaposlenici angažirani u zimskoj službi imaju i ostale poslove, rekao je Mišel Jakšić Počeo rad zimske službe u Koprivnici Za čišćenje cesta 200.000 eura i dovoljno strojeva PREDSTAVLJANJE ovogodišnje ponude restorana održano je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije Dane Okusa hrvatske tradicije organiziraju 12 županijskih turističkih zajednica Oznaka standarda Okusi hrvatske tradicije dodijeljena i Kavani Livadić