Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
osijek

'Možemo biti ponosni smjerom kojim ide grad Osijek'

Sjednica Skupštine
1/2
Foto: Osijek
Prije 10 godina ovdje nije bilo investitora, a mi sada dovodimo najvećeg investitora u posljednjih 30 godina koji će otvoriti do 1500 radnih mjesta, naveo je osječki gradonačelnik Ivan Radić na sjednici Gradskog vijeća

Grad Osijek ide krupnim koracima naprijed, a to dokazuju svi podaci. Od rekordno visoke zaposlenosti i rekordno niske nezaposlenosti, otvaranja prve koncertne dvorane, ispunjenja stoljetnog sna generacija i generacija Osječana, odnosno spajanja Gornjeg i Donjeg grada promenadom, otvaranja čak pet vrtića, sve do rekordnog broja upisane djece. U 30 godina otvorena su dva vrtića, mi ćemo ih ove godine otvoriti pet, a do kraja mandata osam, poručio je gradonačelnik Ivan Radić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka.

Novi vrtići

U sklopu aktualnog sata, gradonačelniku je postavljeno 20-ak pitanja. Na izjavu SDP-ova vijećnika Vjerana Marijaševića kako je Osijek grad slučaj, gradonačelnik Radić odgovorio je kako je riječ "o pokušaju politizacije požara za koje Grad nije nadležan".

– Grad tu nema nikakvu nadležnost, oba požara dogodila su se u privatnim tvrtkama. No Grad je u oba slučaja, sa Stožerom civilne zaštite i vatrogascima, kojima ovim putem zahvaljujem, učinio sve što je mogao da se ti požari ugase. S vatrogascima imamo odličnu suradnju, podignuli smo im plaće i ići ćemo u energetsku obnovu javne vatrogasne postrojbe. Spomenut je tu i liječnik koji je nepravomoćno osuđen, što također nije u nadležnosti Grada Osijeka, iako to apsolutno osuđujemo – rekao je gradonačelnik.

– Grad Osijek ide krupnim koracima naprijed, a to dokazuju svi podaci. Od rekordno visoke zaposlenosti i rekordno niske nezaposlenosti, otvaranja prve koncertne dvorane, ispunjenja stoljetnog sna generacija i generacija Osječana, odnosno spajanja Gornjeg i Donjeg grada promenadom, otvaranja čak pet vrtića, sve do rekordnog broja upisane djece. U 30 godina otvorena su dva vrtića, mi ćemo ih ove godine otvoriti pet, a do kraja mandata osam – istaknuo je Radić.

Osvrnuo se na projekte gradske uprave, a što se tiče demografskih mjera i brige o starijima, kazao je kako nikad nisu bili veći.

– Osijek je grad koji je povukao, prema konsolidiranom proračunu Ministarstva financija, najviše europskih sredstava, grad koji od svih velikih gradova ukidanje prireza nije nadomjestio povećanjem porezne stope na dohodak, čime smo svim našim građanima omogućili veće plaće za razliku od Zagreba, Splita i Rijeke. Grad koji nije digao nijednu cijenu svojih komunalnih usluga, grad koji konstantno diže plaće i u upravi i u poduzećima. Grad koji je napravio pročistač otpadnih voda bez ijedne korekcije, grad u koji uskoro dolaze novi niskopodni tramvaji i modernizacija tramvajske infrastrukture. Grad koji je najuspješniji u odvojenom prikupljanju otpada, jedini veliki grad koji nije platio nikakve penale, dok se neki drugi takoreći guše u smeću – dodao je.

– Mislim da možemo biti ponosni kojim smjerom ide grad Osijek. Sad smo dobili i zemljište u Nemetinu gdje ćemo proširivati poduzetničku zonu. Prije 10 godina ovdje nije bilo investitora, a mi sada dovodimo najvećeg investitora u posljednjih 30 godina koji će otvoriti do 1500 radnih mjesta. Ove godine zabilježen je najveći vodostaj Drave unatrag 15 godina, a nikad manje komaraca. Riješili smo i taj problem, tako da je ovo apsolutni pokušaj politizacije požara koji su očigledno bili tehničke naravi – zaključio je gradonačelnik.

Otvorenje koncertne dvorane

Na pitanje o održavanju javne rasvjete u gradu, gradonačelnik je izvijestio kako je taj posao prvi put povjeren gradskoj tvrtki Unikom, koja je prije toga već preuzela i posao premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, te je već uspostavljen dojavni centar.

Što se tiče nove koncertne dvorane, gradonačelnik je rekao kako su dosad prodane 283 godišnje pretplate te podsjetio na otvorenje dvorane koje će održati 27. rujna koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a.

Na pitanje o gradnji kružnog toka u Josipovcu, gradonačelnik Radić izvijestio je kako je izvođač uveden u posao te ima rok od 120 dana za realizaciju radova vrijednih 360 tisuća eura.

Vijećnici su usvojili i prijedlog odluke o izmjeni odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka. Radić je pojasnio kako je ovo drugo povećanje plaće službenicima i namještenicima Grada te da su prosječna neto primanja u gradskoj upravi 2021., kada je postao gradonačelnik, bila 1220 eura, a sada će biti 1686 eura, što je povećanje od 38 posto.

Usvojen je i prijedlog rješenja o sklapanju ugovora o darovanju zemljišta površine 36 hektara, vrijednog 12,9 milijuna eura, za proširenje Poduzetničke zone Nemetin.

OSIJEK Osnovnoškolce dočekale besplatne radne bilježnice i školski materijali storyeditor/2024-09-13/WhatsApp-Image-2024-09-13-at-13_39_44.jpeg POKLON NAJSTARIJIMA Stotinu umirovljenika na besplatnom jednodnevnom izletu u Orahovicu osijek Osijeku država darovala zemljište vrijedno 12,9 milijuna eura