Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Radovi vrijedni tri milijuna kuna privode se kraju

Mraclin bi uskoro umjesto odlagališta otpada trebao dobiti svoju sortirnicu

Velika Gorica
Foto: Grad Velika Gorica
Uz novu državnu organizaciju otpadni materijal koji preostane nakon reciklaže deponirat će se na novom županijskom odlagalištu

Tri milijuna kuna vrijedni radovi koje vodi VG Čistoća, a kojima se uređuje prostor za odlaganje neopasnoga otpada u Mraclinskoj Dubravi polako se privode kraju.

rakija 6. listopada Uskoro paljenje rakije, odnosno Dučecove spelancije u Mraclinu

– Riječ je o posljednjim trima kazetama na odlagalištu u Mraclinskoj Dubravi i time se završava uređeni prostor za odlaganje otpada. U preostale tri kazete se mogu smjestiti dovoljne količine da Velika Gorica nema problema s kvalitetnim zbrinjavanjem otpada. Naravno da će u budućnosti biti više primarne reciklaže, a time i manje otpada stoga su ovi kapaciteti zadovoljavajući – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prošloga tjedna pri obilasku radova.

Među najsređenijima u zemlji

Osim toga, s novom državnom organizacijom otpadni materijal koji preostane nakon reciklaže deponirat će se na novom županijskom odlagalištu.

– Težimo tome da se otpad razdvaja na kućnom pragu, međutim i s njim se mora nekamo. Sagradili smo reciklažno dvorište gdje ćemo napraviti i pretovarnu stanicu kako bi nakon selekcije otpad i transportirali. Daleko smo ispred svih, no hoćemo li se i dalje razvijati, ovisi o tome kako će država zbrinuti taj otpad – objašnjava gradonačelnik Barišić te dodaje kako je mraclinsko odlagalište među najuređenijima u Hrvatskoj.

Ledana u Velikoj Gorici Sve popularnija destinacija Otvorenjem nove dvorane Ledana u Centru za posjetitelje obilježen Svjetski dan turizma

Umjesto odlaganja otpada u Mraclinu prelazi se na razvrstavanje i recikliranje zbog čega će na odlagalište dolaziti daleko manje količine smeća.

Europska unija je odredila obvezu da se do 2022. smanje količine miješanoga komunalnoga otpada na razinu od 50 posto otpada proizvedenoga 2015. Da se to može, pokazuju i podaci o količinama otpada nakon uvođenja posuda za razvrstavanje u nekim gradskim dijelovima.

U pet godina čisto Turopolje

– U godinu dana otkad su podijeljene posude za 7000 korisnika, situacija se promijenila te se razina recikliranja podigla s 10 na trenutačnih 17 posto. Kada podijelimo posude za cijelu Goricu, doći ćemo do 30 posto. Kako bismo građane više uputili u recikliranje, prijavljen je projekt edukacije za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i već iduće godine bismo krenuli s dodatnom edukacijom građana, prije svega djece – pojašnjava planove direktor VG Čistoće Ivan Rak.

Rotor u Velikoj Gorici Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna Radovi na najvećem gradilištu u gradu završili nakon 53 dana – Goričani dobili novi rotor

Domaćinstva koja još ne razvrstavaju otpad u idućih godinu dana dobit će dodatne posude - za plastičnu i metalnu ambalažu, papir te staklo, a onima koji preuzmu kućne kompostere umjesto posude za biootpad, smanjit će se i cijena zbrinjavanja otpada. Direktor VG Čistoće najavio je i da će se uhvatiti u koštac s problemima divljih deponija te će po objavi natječaja Fonda tražiti financiranje sanacija odlagališta s postavljanjem nadzornih kamera, a sve u cilju da se u idućih pet godina očisti cijelo područje Turopolja.

Skupljanje papira u Rakitovcu Za prošlu školsku godinu Školarci iz Rakitovca sakupili najviše papira