Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
POVIJESNI TURIZAM

Muzej u projektu “Avari i Slaveni”

1/2
Foto: Grad Vinkovci
Otvaranju izložbe u Arheološkom muzeju nazočio je i gradonačelnik Ivan Bosančić

Gradski muzej Vinkovci jedan je od glavnih organizatora projekta pod nazivom „Avari i Slaveni“ koji je predstavljen u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Usvojen Proračun za 2020. godinu 225 milijuna kuna

Tim povodom svečano su i otvorene dvije izložbe koje su i okosnica ovoga projekta, a radi se o hrvatskoj izložbi “Avari i Slaveni južno od Drave” i slovačka izložba “Avari i Slaveni sjeverno od Dunava”. Autori su hrvatske izložbe “Avari i Slaveni južno od Drave” Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci i Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Na izložbama su predstavljene dvije populacije Avara i Slavena iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, arheološkom građom iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki te predmetima iz fundusa slovačkih muzeja i institucija. Izloženi su odabrani primjerci nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, koštanih predmeta, ukupno više 500 arheoloških predmeta te ilustracije koje govore o pripadnicima avarskog i slavenskog društva.

Turistička zajednica grada Vinkovaca sudjelovala je u Beču na sastanku koji je okupio zainteresirane zemlje i konkretne partnere s jadransko-jonskoga te dunavskoga područja radi formiranja krovne rute Rimsko naslijeđe (Romane heritage route), a govora je bilo i o ruti Željeznog doba i ruti Svetih Ćirila i Metoda. Bila je ovo još jedna prilika za prezentiranje turističke rute Rimskog naslijeđa koje predstavlja Rimsko Carstvo. Gradski muzej Vinkovci i ovdje je jedan od partnera projekta.