Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VELIKA GORICA

Na Eko danu vrtićanci sadili biljke i izrađivali biljni terarij

Foto: VELIKA GORICA
Cijele godine u ovoj se predškolskoj ustanovi provodi projekt u sklopu kojeg se djeci objašnjava važnost očuvanja biološke raznolikosti našeg kraja

Uoči svjetskog Dana planeta Zemlje u Dječjem vrtiću Velika Gorica održan je projektni Eko dan. Na lokacijama u Kurilovečkoj ulici i Mraclinu vrtićanci su učili o biološkoj raznolikosti i važnosti očuvanja životnog okoliša.

“Imat ću svoj vrt”

– Provodili smo razne aktivnosti s djecom i učili ih kako očuvati čistim tlo, vodu i zrak da bi biljke i životinje u ekosustavu opstale i da ne bi došlo do izumiranja pojedinih vrsta. Djeci je sve to jako zanimljivo. Važno je kod djece što ranije osvijestiti važnost brige o okolišu. U program uključujemo djecu još u jaslicama – rekla nam je odgojiteljica Ana Briševac.

Mališani su imali priliku i sami posaditi biljke u vrtićkom vrtu i izraditi biljni terarij, a u tome su im pomogle njihove odgojiteljice i roditelji. Mama Maja imala je pune ruke posla, kao i dječica koja su joj pomagala.

– Izrađujemo biljni terarij. Riječ je o samoodrživom sustavu. Biljke i zemlju slažemo u staklenu bocu s poklopcem. Sustav je zatvoren, a biljke same proizvode hranu i same se zalijevaju. Potrebno je samo jednom u nekoliko mjeseci dodati malo vode. Djeca ovako mogu naučiti kako se voda kondenzira i vraća na tlo u ovom mikrosustavu. Smatram da djecu treba više uključiti u rad sa zemljom i biljkama jer ona su oduševljena time – objasnila nam je mama Maja.

Oduševljena sadnjom bila je i mala Pia, koja nije mogla skriti zadovoljstvo boravkom na otvorenom i radom sa zemljom i biljkama.

– Danas ovdje sadimo cvijeće i povrće. Posadili smo rajčice, grah i jagode. Lijepo nam je ovdje i volim ovo raditi, a kad budem veća, voljela bih imati vlastiti vrt – otkrila nam je Pia.

Njezina mama Ana Maria također je jedan od roditelja koji je danas vrtićancima pomagao u njihovu vrtlarskom poslu.

– Djeca vole raditi rukama i oduševljena su kada vide plodove svoga rada. Važno je da djeca nauče kako samostalno proizvesti voće i povrće te kako zaštititi vrt nekim prirodnim tvarima, poput otopine od koprive – zaključila je mama.

Uče o ekologiji

Inače, cijele godine u ovoj se predškolskoj ustanovi provodi projekt u sklopu kojeg se djeci objašnjava važnost očuvanja biološke raznolikosti našeg kraja. Primjera radi, u sklopu programa međunarodne Eko škole mlađa skupina vrtićanaca PO Kurilovečke obilježila je prvi dan proljeća sadnjom cvijeća u dvorištu vrtića. S odgojiteljicama su dopunili žardinijere i napravili novi cvjetnjak od starih automobilskih guma, a roditelji su donirali sadnice. 

VELIKA GORICA Anketa o lokaciji zelene tržnice: 77% građana za povratak tržnice na staru lokaciju VELIKA GORICA Prva generacija banderijalaca turopoljske lake konjice na obuci u Konjičkom centru Miklin u Bukevju Radišne humanitarke Društvo žena Novo Čiče sprema se za fašnik