Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovačkim psima i mačkama lutalicama stižu bolji dani

Na Grabovici jedan od najsuvremenijih azila za napuštene životinje na svijetu

Foto: Grad Dubrovnik
Novost je i hotel za pse u kojem će vlasnici ljubimce moći ostaviti kad idu na put, naravno, uz plaćanje

Idejno rješenje budućeg azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika predstavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Azil će se prostirati na 20.500 četvornihmetara i moći će primiti 350 pasa te 50 mačaka Predstavljen projekt u Dubrovniku Ovo je trenutačno jedan od najboljih azila za životinje u svijetu

Razmišljali i o budućnosti

Suvremeno opremljen azil, koji će biti među vodećima na svijetu, prostirat će se na 20.500 četvornih metara i moći će primiti 350 pasa te 50 mačaka. Gradit će se na lokaciji Grabovica, u blizini postojećeg odlagališta otpada koje upravo kreće u sanaciju i postupno zatvaranje.

– Svi prostori planirani su sukladno važećim pravilima, azil udovoljava svim zakonskim standardima i ovo je trenutačno jedan od najboljih u svijetu jer ovakav koncept do sada nije primijenjen u velikom broju. Vjerujem da će ovaj azil u konačnici biti nešto čime će se Grad Dubrovnik moći pohvaliti međunarodnoj javnosti. Radeći na ovom projektu, razmišljali smo o budućnosti – naglasio je gradonačelnik Franković.

Azil je projektiran kaskadno, s paviljonima, koji su podijeljeni u ulazne, prijamne, prostore za osoblje te u prostore za životinje.

Azil u Brodu Psi i mačke na čekanju Azil za životinje radi se tri godine, potrošeno je 1,8 milijuna, a još ne radi

Prostor za smještaj pasa u skloništu sastoji se od zatvorenog dijela za svaku životinju zasebno te otvorenog dijela, odnosno ograđenog prostora unutar kruga skloništa, u kojem će se psi moći slobodno kretati primjereno svojim potrebama, a u kojem neće biti mogućnosti ozljeđivanja životinja. Taj vanjski prostor za istrčavanje, iako ograđen, omogućavat će pristup psima izvana i nalazit će se ispred boksova. Osigurat će se i prostori namijenjeni za obuku i socijalizaciju pasa.

U servisnoj građevini bit će smješteno osoblje: veterinari, treneri, timaritelji i svi ostali koji će voditi brigu o napuštenim životinjama, a planiran je i prostor za volontere koji će se, vrlo vjerojatno, u velikom broju uključiti u rad azila kojim će upravljati stručno tijelo. Azil neće biti odvojen od stanovnika Dubrovnika. Među paviljonima je projektirana šetnica, a sve je vizualno uklopljeno u okoliš i postojeći teren.

Novost je i hotel za pse. To znači da ubuduće vlasnici pasa, kada idu na put, neće se morati brinuti kamo sa svojim kućnim ljubimcem jer će ga moći ostaviti na čuvanje, naravno, uz plaćanje.

azil strahuju da će sve propasti Azil za napuštene pse dva mjeseca bez uspjeha traži radnike

Gradnja azila trebala bi početi krajem ove godine, a procjena je da će radovi potrajati oko godinu dana. Početna procjena vrijednosti projekta je oko 14 milijuna kuna, a azil bi, prema najavama, dijelom trebalo financirati Ministarstvo poljoprivrede RH.

Zona za edukaciju

Nakon potpune sanacije odlagališta otpada na Grabovici, koje se očekuje krajem 2020. , dobit će se velika sređena površina u neposrednoj blizini azila, koja će se moći iskoristiti za javne sadržaje, poput jahanja konja i slično.

Zajedno s azilom za napuštene životinje ovaj bi prostor u budućnosti trebao biti i zona za edukaciju djece i mladih, gdje će organizirano moći dolaziti djeca iz vrtića i škola koja bi ovdje učila o odgovornoj brizi za životinje.

azil u Osijeku Humanost na djelu Božićni ručak za pse u azilu