Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradska uprava ima ‘slatke’ brige

Na jesen rekordan broj mališana u gradskim dječjim vrtićima – čak 1200

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Za dječje vrtiće iz gradskog se proračuna godišnje izdvaja više od 20 milijuna kuna

Završili su upisi u gradske dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu koja počinje u rujnu ove godine. Brojke koje su objavljene istodobno su sjajne i loše, ovisi kako se uzme. Odlična je vijest da će u idućoj predškolskoj sezoni početkom rujna u dječje vrtiće na području Koprivnice krenuti rekordan broj mališana: gotovo 1200. No nije dobra vijest da je bez mjesta u vrtićima nakon provedenog upisa ostalo oko 80 djece.

put kroz prošlost Kroz grad vas cijelu godinu vode Nikola Tesla, Marija Terezija, časnici

Dodatni kapaciteti

Konačne liste iznenadile su roditelje, zaposlenike vrtića i gradsku upravu. Godinama se u Koprivnici ne pamti da djeca koja žele u vrtić ostanu bez mjesta u nekoj od ustanova na području grada. To se nije očekivalo ni ove godine s obzirom na to da je početkom prosinca prošle godine otvoren novi dječji vrtić u prigradskom naselju Starigrad u kojem je danas oko 50 mališana. U koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica, koji ima ukupno 12 objekata na području grada i prigradskih naselja, proteklih je dana stiglo čak oko 230 zamolbi za smještaj u vrtićima, a primljeno je ukupno 154 djece. Bez mjesta je ostalo oko 80 mališana, odnosno 70-ak ako se iz te brojke izuzmu djeca čiji roditelji žive na području okolnih općina. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem već od prošlog tjedna intenzivno radi na rješavanju tog problema.

– Moram priznati da je i nas iznenadila brojka neupisane djece. Na stolu je više opcija i vjerujem da ćemo do jeseni uspjeti osigurati dodatne kapacitete u vrtićima – naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Potvrdio je kako se europskim novcem planira graditi novi dječji vrtić u prigradskom naselju Herešinu, a to bi dobrim dijelom riješilo probleme s upisom. No to se ne može odraditi preko noći.

Na području Koprivnice djeluje ukupno pet vrtića: gradski Dječji vrtić Tratinčica s 12 objekata, dječji vrtić Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce te privatni dječji vrtići Igra, Smiješak i Sv. Josipa. A tu je i 11 obrta za čuvanje djece, uvjerljivo najviše u državi po glavi stanovnika. Početkom lanjske predškolske godine u svim koprivničkim dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece bilo je smješteno oko 1100 mališana. Početkom prosinca pak u novi dječji vrtić u Starigradu krenulo je oko 50 djece pa je danas u svim vrtićima i obrtima oko 1150 najmlađih, više nego ikad prije. A sva je prilika da će se na jesen oboriti i taj rekord.

GAREŠNICA Odabrano šest projekata za razvitak turističke ponude

Sufinanciranje boravka

Za dječje vrtiće iz gradskog se proračuna godišnje izdvaja više od 20 milijuna kuna. Boravak oko 1100 djece lani je sufinanciran u iznosu od 1000 do 1100 kuna po djetetu, a u tu su svrhu u proračunu Grada lani bila osigurana sredstva u iznosu od 14,3 milijuna kuna. Za drugo dijete smješteno u vrtiću roditelji ostvaruju pravo na subvenciju u iznosu od 50 posto, a za treće ili više djece Grad smještaj djeteta financira u cijelosti. Cijena gradskog vrtića iznosi 500 kuna po djetetu i među najnižima je u državi.