Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
put kroz prošlost

Kroz grad vas cijelu godinu vode Nikola Tesla, Marija Terezija, časnici

1/2
Foto: Grad Karlovac
Turistička zajednica Karlovca sa Udrugom Bastion osmislila kostimirane ture kroz grad

Grad Karlovac od osnutka davne 1579. godine, njegovu burnu prošlost, slavna ilirska vremena, pa sve do današnjih dana možete upoznati na iznimno zanimljivim kostimiranim turama koje su osmislili Turistička zajednica Karlovca i Udruga turističkih vodiča Bastion.

Riječ je o turama koje su besplatne za individualne posjete, a cilj im je upoznati turiste, ali i same Karlovčane sa znamenitostima grada na četiri rijeke; od njegove arhitekture, preko parkova, šančeva, prirodnih ljepota, do znamenitih ličnosti koje su obilježile povijest grada, pa do aktualnih posebnosti, poput jedinstvene utrke Karlovački cener i proslave rođendana grada.

GAREŠNICA Odabrano šest projekata za razvitak turističke ponude

Integrirano upravljanje

– Suradnja i povezivanje svih dionika u turizmu grada Karlovca osnovna je zadaća Turističke zajednice grada Karlovca. Na to smo posebno naglasak stavili kroz projekt integriranog upravljanja destinacijom IQM koji provodimo već dvije godine. Veliku pažnju posvećujemo turističkim vodičima kao vrijednim interpretatorima, kao onima koji svojom pričom, svojim sadržajem, svojim inspirativnim interpretacijama naših karlovačkih atrakcija i sadržaja daju svemu posebnu, dodanu vrijednost. Nastavak je ovo aktivnosti koju smo započeli prošloga ljeta kada smo sugrađanima i posjetiteljima ponudili osam različitih tematskih tura za obilazak grada. Ove godine tu smo priču proširili na veći broj tema pa imamo 15 tematskih obilazaka grada, kao i na veći dio godine – kazala je Marina Burić, direktorica TZ-a Karlovac.

Sve su šetnje, koje su započele još u ožujku i trajat će do kraja godine, potpuno besplatne za sve zainteresirane, a broj sudionika bit će ograničen na onoliko ljudi koliko u tom trenutku propisuju epidemiološke mjere. Baš zato organizatori su osigurali i audiovodiče s jednokratnim slušalicama. U razgledavanje grada može se uputiti subotom u za to predviđenim terminima uz prethodnu najavu, a sve pojedinosti o nazivu tura te prijavi može se dobiti na web-stranici Turističke zajednice grada Karlovca – VisitKarlovac.

– Za naše šetnje lani je bilo interesa u Zagrebu, Rijeci, Jastrebarskom pa vjerujem da će tako biti i ove godine. Dobili smo puno pohvala od kolega iz cijele Hrvatske te iz naše krovne udruge vodiča, bili smo primijećeni s ovom aktivnošću i to nas zaista veseli. Ove godine, motivirani lanjskim uspjehom, napravili smo nove zanimljive i privlačne ture, a na neke od njih će voditi i kostimirane osobe iz karlovačke povijesti, tako će se nuditi šetnja Karlovcem u društvu Nikole Tesle, šetnja Zvijezdom u društvu Marije Terezije ili vojna tura u pratnji austro-ugarskog časnika – kazala je Danijela Domboš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion.

LJETNA KAMPANJA TZ-A ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Autohtonim delicijama privući će nove turiste

Projekt je podržao i gradonačelnik Damir Mandić zahvalivši turističkim vodičima, koji rade sjajan posao u prezentaciji i predstavljanju Karlovca, te svima koji se u ovim teškim vremenima trude održati turističku ponudu.

Zanimljive ture

Tematske ture vrlo su zanimljive: šetnja Zvijezdom, od podruma do tavana, tu je i vojna tura, šetnja gradom s caricom Marijom Terezijom, šetnja Zvijezdom uz tečaj karlovačkog jezika, zatim franjevci u Karlovcu, murali u Karlovcu, zelena tura uz Koranu, zelena tura središtem grada, Karlovac u vrijeme Nikole Tesle, karlovačke zvijezde na hrvatskom nebu, karlovački kućni ljubimci, karlovačke slastičarnice i druge kulinarske tajne, frtalj cenera i konačno – adventska tura.