Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
najveselija fešta pod maskama

Na jubilarni 10. Međunarodni žabarski karneval stiglo 700 maškara

Žabarski festival
1/7
Foto: TZIG
U goste su stigli karnevalisti iz cijele Hrvatske, ali i Venecije, Verone, Slovenije, Austrije te Crne Gore

Elvis Presley iskočio je iz vremenskog stroja, Brazilci su na ivanićgradskim ulicama plesali sambu i bubnjevima „zagrijavali“ atmosferu, a Budvanke su plijenile pažnju svojim doslovno vatrenim kostimima. Mjesto događanja bio je, naravno, ivanićgradski glavni trg, a razlog okupljanja zanimljivih posjetitelja – najveselija „fešta“ pod maskama, 10. Međunarodni žabarski karneval koji se sinoć, 9. lipnja održao u Ivanić-Gradu.

U maskiranoj povorci koja se sinoć prošetala Ivanićem bilo je više od 400 karnevalista iz Venecije, Verone, Slovenije, Austrije, Crne Gore i cijele Hrvatske. Po prvi se puta održao i Dječji žabarski karneval koji je okupio oko 300 djece, pa su tako mališani na jedan dan postali Kapetan Kuka i Gusari, Petar Pan i Zvončice, cvjetići i bubamare, kauboji. Na već dobro poznatom Međunarodnom žabarskom karnevalu sudjelovalo je ukupno 25 karnevalskih grupa, uz predstavnike Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) i tajnika FECC-a Belgije Guya Van der Eeckena. Organizator karnevala i ove je godine bila ivanićgradska Fašnička udruga Žaba, uz podršku Grada i Turističke zajednice Ivanić-Grada. Prije nego su došli do pozornice, predstavnike FECC-a i gostujuće grupe primio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Karnevalistima je zahvalio na dobroj suradnji i uveseljavanju građana, budući da većini grupa ovo nije prvi posjet Ivanić-Gradu. „Prije 10 godina sve je počelo kao prvi kontinentalni karneval, a sada je prerastao u međunarodno događanje. Na karti kontinentalnog turizma Ivanić-Grad ovim događanjem samo jača svoju poziciju.“ izjavio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Foto: TZIG

“Izrazito smo zadovoljni što naš karneval postaje najjači kontinentalni karneval u Hrvatskoj te što su nas posjetili predstavnici FECC-a. Federacija uobičajeno prvo šalje svoje delegate da izvide situaciju na terenu, pa ako im se svidi, pošalju svoje ekipe. Da su i više nego zadovoljni, ukazuje i činjenica da je tajnik FECC-a, gospodin Guy Van der Eecken kazao da je oduševljen karnevalom i općenito, kontinentalnom Hrvatskom te da smo dobili poziv i da mi gostujemo u Belgiji”, rekla je direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grada Ankica Bešter.

Karnevalska veselica bila je dio turističke manifestacije “Subotom u Ivanić”, a ujedno i jedno od centralnih događanja u povodu rođendana grada. Zagrijavanje za jubilarni karneval počelo je još u petak navečer, kada su ivanićgradskim ulicama prošetale, ali i zapjevale te zaplesale nagrađivane karnevalske skupine Amici del Carnevale iz Padove i Samba Quilombo iz Beča. Premda su stigli iz Beča, u uhodanoj skupini karnevalista zapravo su, svi do reda – Brazilci. Dobro raspoloženi gosti pozitivnu su atmosferu prenijeli na građane Ivanića, posjetitelje manifestacije te organizatore.

“Ponosni smo što naš karneval raste. Svake godine sve je više država koje sudjeluju, što je važna stvar. Cijela je priča krenula još prije 10 godina kad smo odlučili organizirati prvi kontinentalni karneval mimo fašnika. Godinama smo prije putovali i stekli poznanstva iz raznih europskih gradova te smo shvatili da u vrijeme fašnika ne možemo dobiti pozornost kakvu zaslužujemo jer ga svi gradovi lokalno obilježavaju, pa smo mi odlučili osmisliti ljetni karneval”, istaknula je predsjednica Fašničke udruge Žaba Suzana Lovrenščak. Niti nakon dvosatne promenade Trgom Vladimira Nazora, za maškarane nije bilo odmora – večer su nastavili u istom ritmu, zabavljajući se uz koncert Maria Petrekovića i benda Soulfingers.