Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Omiljena ljetna destinacija brojnih Karlovčana

Na karlovačkom kupalištu i projekcije filmskih hitova

1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Po svojoj uređenosti, karlovačko Foginovo kupalište uz bok je najmodernijim kupalištima na Jadranu

Foginovo kupalište na rijeci Korani u Karlovcu omiljena je ljetna destinacija brojnih Karlovčana, ali i gostiju iz drugih sredina. Stupanj njegove uređenosti i brojni sadržaji, Foginovo kupalište stavljaju uz bok najmodernijim kupalištima u Hrvatskoj. Uz to, riječ je o prvom registriranom riječnom kupalištu u Hrvatskoj koje je taj status dobilo još 2010. godine otkako se za kupače brine spasilačka služba, postavljene su posebne rampe koje omogućuju ulazak u vodu i osobama sa smanjenom pokretljivošću, a tu su i tuševi te moderno uređen sanitarni čvor.

Osim u kafiću, Karlovčani slobodno vrijeme mogu provesti uz brojne sportsko-rekreacijske sadržaje uz rijeku ili na rijeci, koristeći 
sadržaje akvaparka na Korani.

Sportsko ljeto za djecu

Ove godine o kupačima se brine osam spasioca, i to od 10 sati ujutro do 20 sati navečer, a Udruga Milosrđe zadužena je za noćno čuvanje i nadzor kupališta. Karlovačka sportska zajednica i ove je godine u vrijeme ljetnih praznika organizirala besplatne treninge za učenike osnovnih škola u sklopu Sportskog ljeta, a dio treninga održava se i kod Foginova kupališta, na Vunskom polju, u sportskoj dvorani Mladost. Ove su godine razne sportske udruge pripremile treninge u dva ciklusa od 23. lipnja do 8. srpnja, te o 22. kolovoza do 2. rujna. Sportsko ljeto 2022. namijenjeno je svoj djeci koja žele isprobati veći broj sportova, naučiti njihove osnove i pravila te žele aktivno ispuniti dan mnoštvom različitih aktivnosti.

Osim u sklopu Sportskog ljeta, kupači mogu koristiti sadržaje uz kupalište za rekreaciju, od atletske staze za trčanje, do vježbališta na otvorenom, a mogu se unajmiti i SUP daske za vožnju rijekom. Tko želi, može koristiti i roštilj na obali rijeke.

Uz to, u organizaciju ljetnih sadržaja uz Koranu uključila se i ove godine Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić. Od 8. srpnja 
do 19. kolovoza organizira dobro poznatu Knjižnicu na plaži. Svaki petak od 9 do 13 sati građani će se ondje moći učlaniti u knjižnicu ili podići neku novu knjigu kako bi odmor mogli provesti čitajući.

Tu je i Škola plivanja koju organizira Mačevalački klub Karlovac, a ona traje od 1. srpnja do 15. kolovoza, svakog utorka i četvrtka od 9 do 11 sati. Namijenjena je djeci neplivačima, a posebni se program provodi i za djecu s poteškoćama u razvoju.

Od sportskih aktivnosti održavat će se i vaterpolski turnir i maratonsko plivanje u perajama. Za kupače je organiziran i besplatan DM dermatološki pregled na plaži.

Foto kutak i filmovi

Dinko Neskusil i Morana Rožman pripremili su na Foginovom zanimljiv foto-kutak. Riječ je o reklamnom plakatu iz 1930-ih godina, a prikazuje tadašnju skakaonicu na Korani koja svjedoči o dugoj tradiciji kupanja Karlovčana na njihovoj Korani koja je tada bila cijenjena i zbog svojih ljekovitih svojstava.

U noćnim satima kupalište će biti kulisa i za održavanje Riječnog kina uz Karlovačko, u organizaciji Kinokluba Karlovac. Riječno 
kino donosi raznovrstan filmski program na Foginovo kupalište te putuje i po županiji, a traje do kraja srpnja. Sve te aktivnosti i sadržaji doprinose tome da je Foginovo doista omiljena karlovačka ljetna destinacija.

Tome svjedoče i brojke; rekordna godina po broju kupača bila je 2017. kada ih je bilo 40.725, dok ih je prošle godine bilo 33.680. Nesumnjivo će i ove godine brojni kupači uživati u karlovačkoj Korani.