Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Detaljan pregled trošenja javnog novca

Na mrežnim stranicama Grada dostupan Proračun u malom

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Proračun je “težak” 64,5 milijuna eura i od lanjskog je veći za 21 posto. Samobor nema prireza ni poreza na potrošnju, a dodatnim mjerama nastoje se poboljšati uvjeti za poslovanje

Grad Samobor izradio je Proračun u malom za 2023. Samoborci tako mogu doznati na koji način novac dolazi u proračun, što se iz njega financira, a istaknute su i najvažnije smjernice razvoja, a vodič donosi i prikaz kapitalnih ulaganja.

Proračun je “težak” 64,5 milijuna eura i od lanjskog je veći za 21 posto. Samobor nema prireza ni poreza na potrošnju, a dodatnim mjerama nastoje se poboljšati uvjeti za poslovanje te gospodarstvenike motivirati za investiranje na području Samobora.

Kako bi se privukli investitori, Samobor u 2023. ulazi sa smanjenim komunalnim doprinosom i komunalnom naknadom za mnoge djelatnosti, a umanjen je komunalni doprinos za gradnju stanova i obiteljskih kuća izvan I. zone čime pojeftinjuje gradnja obiteljskih kuća izvan centra grada.

Važno je istaknuti i znatan priljev sredstava iz vanjskih izvora pa je tako u 2022. iz sredstava Europske unije dobiveno više od 6, 5 milijuna eura, a na realizaciji novih projekata intenzivno se radi. Proračunom za 2023. godinu Samobor planira realizirati brojne projekte, a rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Izvor, gradnja dječjeg vrtića u Molvicama, gradnja nove škole na području nekadašnje vojarne, gradnja objekta MiultiAgeCentra Crvenog križa Samobor, sanacija Ville Allnoch financirana sredstvima EU, obnova zgrade gradske uprave, obnova planinarskog doma “Ivica Sudnik”, uređenje velikog modernog parka u Južnom naselju, sanacija prometnice Falaščak - Galgovo samo su neki od njih.

PRIPREME U TIJEKU Sraka, Sudec, Princ i Fiškal od petka vode Slobodnu fašničku republiku ODVAJANJE OTPADA Održane radionice Reciklirka i Kompostirke u vrtićima Vrijedan projekt Centra Svitanje Uređena nova kuća za djecu bez roditeljske skrbi