Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Na Sajmu su bila 32 izlagača koja su do sada realizirala neki od EU projekata

Na raspolaganju nam je 25 mlrd. eura i znatan dio završit će u Vinkovcima

storyeditor/2024-05-12/Sajam_2.jpg
1/5
Foto: Grad Vinkovci Važno je znati kako je spreman velik broj novih strateških i infrastrukturnih projekata koji će zasigurno mijenjati obrise našega grada, rekla je direktorica VIA-e Danijela Slipčević
Osim utjecaja na kulturno-sportske i socijalno-društvene potrebe i aktivnosti cjelokupne zajednice, EU projekti veliku ulogu imaju i u razvoju vinkovačkog gospodarstva koje u posljednjih pet godina bilježi stalan rast

U organizaciji Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca, a u povodu Dana Europe, organiziran je Sajam EU projekata na Orionu. U mnoštvu informacija bila je ovo prilika da građani čuju što je Europska unija, kako europski projekti utječu na povećanje kvalitete života, koje su prednosti projekata za rast gospodarstva i lokalne zajednice kao i što građani mogu poduzeti u poticanju toga.

Velike mogućnosti

– U prvoj financijskoj perspektivi iz Europske unije povučeno je više od 50 milijuna eura i provedeno više od 150 projekata. Vinkovce je taj podatak svrstao na osmo mjesto u Hrvatskoj po povučenim sredstvima. Međutim, važno je znati kako je spreman velik broj novih strateških i infrastrukturnih projekata koji će zasigurno mijenjati obrise našega grada. Za njih su sredstva već osigurana putem ITU mehanizma, čak više od 15 milijuna eura i već smo u visokoj fazi spremnosti, što znači da krećemo s javnom nabavom za radove i u realizaciju – rekla je direktorica VIA-e Danijela Slipčević.

Govoreći o projektima koji su pred Vinkovcima kazala je kako do kraja godine počinje izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Park Papuk, Trga Vinkovačkih jeseni, otvorenih bazena, otvorene tržnice, a nagodinu i komunalne infrastrukture te akceleratora u industrijskog zoni Zalužje.

Na Sajmu EU projekata bila su 32 izlagača koja su do sada realizirala neki od projekata
Foto: Grad Vinkovci Na Sajmu EU projekata bila su 32 izlagača koja su do sada realizirala neki od projekata

Inače, ovogodišnju Sajam EU projekata na Orionu okupio je 32 izlagača, što je rekordan broj do sada. Tako su među njima bile škole, udruge kao i svi ostali koji povlače sredstva i bave se EU projektima. Govoreći o važnosti EU projekata, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić rekao je kako ti projekti mijenjaju Vinkovce nabolje te da bi trebalo puno vremena da se predstavi što je sve dobro iz toga proizašlo posljednjih godina. Među ostalim, podsjetio je na projekt 'Zaželi' koji Vinkovci provode kroz četvrtu fazu ili projektima kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi, potpore braniteljskim udrugama, pomoć roditeljima, mladima i umirovljenicima.

Mijenjaju Vinkovce

– Članovi naših udruga i svi naši sugrađani uvijek mogu računati na potporu koju pružaju europski projekti kako bi realizirali planove, razvijali ideje i ostvarili potencijale. Osim utjecaja na kulturno-sportske i socijalno-društvene potrebe i aktivnosti cjelokupne zajednice, EU projekti veliku ulogu imaju i u razvoju vinkovačkog gospodarstva koje u posljednjih pet godina bilježi stalan rast. Zahvaljujući EU projektima vinkovačke tvrtke bilježe rast prihoda, rast zaposlenih, ali i rast plaća. S tim trendovima nastavljamo i dalje jer pred nama je period novih projekata i novih velikih ulaganja – rekao je Romić.

Na Sajmu je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, koji je rekao da Vlada RH prepoznaje potrebe lokalnih zajednica kao i sve ono što donose EU projekti.

– S obzirom na svoju veličinu, Vinkovci su zaista svijetli primjer korištenja europskih sredstava, kao i cijela Hrvatska. Činit ćemo to i dalje. Pred nama je veliki investicijski ciklus, 25 milijardi eura stoji nam na raspolaganju i znatan dio tih sredstava završit će u Vinkovcima na dobrobit svih građana – rekao je Mikulić.

Među više od 8000 sudionika prvi put je na humanitarnoj utrci Wings for life u Zadru sudjelovao tim Hrvatske zajednice županija okupljen pod nazivom "Volim svoju županiju" Wings for life I župan Andrović trčao u Zadru storyeditor/2024-05-10/smz_b_slager_sportske_udruge_nkola_cutuk_pixsell.jpg Uručene županijske potpore sportskim klubovima U 2024. godini osigurano 210.000 eura za sport storyeditor/2024-05-10/MZA1.jpg Riznica Međimurja HMD proglasilo je najboljim stalnim postavom za 2022. Muzej Međimurja u finalu najstarije europske muzejske nagrade