Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Riznica Međimurja HMD proglasilo je najboljim stalnim postavom za 2022.

Muzej Međimurja u finalu najstarije europske muzejske nagrade

storyeditor/2024-05-10/MZA1.jpg
Foto: Međimurska županija PLASMAN Muzeja Međimurja Čakovec u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se u godini u kojoj se obilježava 70 godina od osnutka te ustanove
U finalu smo bili jedini predstavnici Hrvatske te smo primili priznanje i pohvale za izniman trud, za revitalizaciju utvrde u Muzej nematerijalne baštine, kaže Maša Hrustek Sobočan

U portugalskom gradu Portimãu Muzej Međimurja Čakovec uvrstio se među najbolje europske muzeje! Kako ističe ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, Muzej je bio nominiran za najstariju europsku muzejsku nagradu iznimnog renomea – nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA), koju dodjeljuje Europski muzejski forum. U konkurenciji 150 muzeja iz 27 zemalja Muzej Međimurja plasirao se u finale izbora, što je izniman uspjeh.

Veliki doseg

– U finalu smo bili jedini predstavnici Hrvatske te smo primili priznanje i pohvale za izniman trud, za revitalizaciju utvrde Staroga grada u Muzej nematerijalne baštine te za prezentaciju baštine, kao i edukativne programe, radionice – rekla je Maša Hrustek Sobočan. To je drugi put da je struka prepoznala vrijednost koncepta prezentacije i cjelokupan rad u Muzeju Međimurja Čakovec jer Riznicu Međimurja Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo je najboljim stalnim postavom ove zemlje za 2022. godinu.

Ravnateljica napominje da je priznanje iz Portugala veliki doseg, ali iz zadovoljstvo i čast.

– Ulazak u finale pokazuje da radimo i razvijamo se po europskim standardima te da stojimo uz bok mnogo većim europskim i svjetskim muzejima – ističe. Glavnu nagradu osvojio je laponski muzej Sami Museum SIIDA.

– Značaj rezultata koji je Muzej Međimurja postigao u ovom izboru govori da je struka i na europskoj razini prepoznala trud i znanje naših stručnjaka, vrijednost i uspješnu izvedbu naših projekata posvećenih njegovanju i prezentaciji zavičajne kulturno-povijesne i nematerijalne baštine. Energija i predanost koju stručnjaci našega Muzeja svakodnevno unose u rad govori s koliko volje čuvamo blago na kojem leži naš identitet – napominje međimurski župan Matija Posavec. Obnovom utvrde i formiranjem Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja pokrenuto je, istaknuo je, mnogo aktivnosti, osobito onih edukativnih, posvećenih novim naraštajima. Već u prvoj godini djelovanja, od 9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2022. godine, Riznica bilježi 23.910 posjetitelja, a u 2023. broj posjeta rastao je za još 25.000 ljudi.

Nasljeđe Međimurja

– Taj prostor danas diše kulturom i predstavlja centar u kojem se prezentira cjelokupno nasljeđe Međimurja. Priznanje Europskog muzejskog foruma je poticaj i obveza da još snažnije razvijamo modele vrhunske prezentacije našega kraja s naglaskom na ulaganja u kulturu što i činimo: od skorog ulaska u revitalizaciju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu do uređenja parkirališta kod Staroga grada te novog projekta Muzeja – obnove Zavičajne zbirke Ladislava Kralja Međimurca. Među najvećim blagom našega Muzeja su vrijedni i stručni zaposlenici pokraj čijih dosega je ponos predstavljati osnivača ustanove – zaključio je Posavec.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se u godini u kojoj se obilježava 70 godina od osnutka te ustanove u kojoj se do 30. lipnja može razgledati izložba radova Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne. Za izložbu su odabrana specifična djela na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski.

storyeditor/2024-05-10/bjelovar_b_kk_vinia_fo.jpg Konjički klub Vinia ​ već je treću godinu zaredom pobjednik Croatia Cupa Ivan Vodogažec jahat će sa Saidom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu konferencije „Dan proširenja“ koja se u organizaciji Europskog odbora regija održava u Bruxellesu kao glavno godišnje dvodnevno događanje na temu proširenja Europske unije Dan proširenja Župan predsjedao Radnom skupinom EOR-a storyeditor/2024-05-12/Drustvo_1.jpg Velika obljetnica Uz nagrade obilježili 100 godina Lovačkog društva Sloga