Izbornik
Naslovnica Gradovi
Bajk punkt

Na rekreaciju i razgledavanje grada Ogulince ‘natjerali’ učenici

Bajk punkt Ogulin
Foto: Obrtnička i tehnička škola Ogulin
Učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin osmislili su projekt 'Bajk punkt' koji građanima Ogulina, ali i posjetiteljima pruža mogućnost najma bicikla na jedan dan bez ikakve naknade, a za taj su projekt dobili i novac od Ministarstva turizma

Zahvaljujući Obrtničkoj i tehničkoj škola Ogulin, ovaj grad može se pohvaliti jedinstvenim projektom “Bajk punkt” za koji je škola dobila novac od Ministarstva turizma. Još lani počeli su osmišljavati izradu stanice za iznajmljivanje bicikala.

Pod vodstvom mentora Davida Fabijana vrijedno su radili učenici David Dadasović, Danijel Stipetić, Leo Domitrović, Filip Gašparović, Luka Vučetić, Pero Pribanić, Krešimir Cindrić, Josip Grdić, Robert Conjar i Josip Perković, a uz pomoć nastavnika Damira Mihaljevića, Milana Žlimena i domara Nikole Turkovića projekt već sada služi građanima Ogulina.

– Bajk punkt pruža građanima Ogulina, ali i posjetiteljima mogućnost najma bicikla koji mogu koristiti jedan dan potpuno besplatno. Ovo je prva takva stanica u Ogulinu, a osim dobrobiti za turizam, smatramo bitnim istaknuti i vrijednost projekta s ekološkog aspekta jer vožnja biciklom sve je popularniji, zdrav način kretanja i razgledavanja znamenitosti nekog kraja. Osmislili smo i internetsku stranicu u koju smo uklopili već postojeće biciklističke rute po Ogulinu, koje ima Turistička zajednica Ogulina, a dodali smo i nove trase. Posebno je zanimljiva aplikacija koju smo napravili, a omogućava biciklistima da preko QR koda na svoj mobilni uređaj učitaju biciklističke staze sa svim podacima. Također, da bi bicikli noću bili osvijetljeni, postavljeni su i solarni paneli koji napajaju LED rasvjetu. Od Ministarstva turizma dobili smo 20.000 kuna za projekt, a tim smo novcem kupili četiri bicikla i uredili drvenu nadstrešnicu pod kojom su bicikli koji se mogu uzeti. Za sada imamo jednu lokaciju, kod hotela Sveti Hubert u kojem se mogu uzeti i ključevi za korištenje bicikla – kazao nam je mentor David Fabijan koji je osmislio aplikaciju, a učenici su mu pomogli u realizaciji projekta.

Nagrade za tri škole

Kako sam kaže, bicikli se koriste, iako su u ponudi tek nepuna dva mjeseca. Koriste ih građani Ogulina, a vjerojatno i gosti, čime su u školi oduševljeni. Na taj se način pokazalo da su Ogulinci spremni unajmljivati bicikle za obavljanje poslova po gradu ili za razgledavanje turističkih znamenitosti. – Preko zime ćemo bicikle maknuti s ceste u školski podrum i ponovno staviti na naš punkt u proljeće. Što se projekta tiče, želimo ga razvijati i nadograđivati. Svakako i kroz učeničke maturalne radove. Želja nam je osmisliti programe putem kojih bi se i naplaćivalo duže korištenje bicikala, a u planu je imati i još nekoliko punktova gdje se bicikli mogu uzeti ili vratiti, poput jezera Sabljaci i Josipdola – dodao je David Fabijan.

Ovaj je školski projekt jedan od tri u Hrvatskoj koji je nagradilo Ministarstvo turizma. Osim ogulinskog, nagradu su dobili i Turističko-ugostiteljska škola Split u partnerstvu sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju za projekt „Čipka kao turistički suvenir“ te Srednja škola Vladimir Gortan i Buje za projekt „Dinosauri od Savudrije do Novigrada“ .