Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
BOLJI UVJETI ZA BAVLJENJE OLIMPIJSKIM SPORTOM

Na Zajarkima se gradi novi skate park

Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
Radovi na uređenju parka počinju u svibnju ove godine

Na Zajarkima se počinje graditi novi skate park, a postavljanjem nove središnje sprave stvorit će se jedno od najboljih mjesta u Hrvatskoj za taj novi olimpijski sport.

TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE JOSIPOVA U ZAPREŠIĆU Ratna škola “Ban Josip Jelačić” u banovu gradu

U Zaprešiću će se tako uskoro moći održavati i natjecanja na državnoj razini. Uz to, zaprešićki će skateboarderi dobiti novu i sigurnu stazu, a time se, napominju, stvaraju i uvjeti za osnivanje skateboard škole. Uređenje parka stajat će 100.000 kuna, a radovi počinju u svibnju ove godine. U drugoj fazi uređenja u planu je postavljanje dodatnih elemenata koji će, kako najavljuju, sam park učiniti još atraktivnijim.

Inače, prvi skatepark na svijetu nazvan Surf City otvoren je u Tucsonu u Arizoni 1965. godine. Park je imao betonske rampe. Već iduće godine u Washingtonu je otvoren park s rampama od šperploča, i bio je osvijetljen za noćnu upotrebu. Staze se otvaraju diljem svijeta, a skateboarding je postao i olimpijski sport. Međunarodni olimpijski odbor je, naime, 2016. godine odlučio na popis olimpijskih sportova uvrstiti i baseball/softball, karate, skateboarding, sportsko penjanje i daskanje, a premijeru su trebali imati na Olimpijskih igrama u Tokiju 2020., no te su Igre, kao što je poznato, odgođene zbog pandemije koronavirusa i trebale bi se, ako sve pođe po planu, održati ove godine.