Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
U povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun organizira se bogati program u Šibeniku i na otoku Zlarinu

Na Zlarinu će urediti put Vesne Parun i postaviti spomen-ploča

1/2
Foto: Šibenik
Ovog je petka otvorena i izložba “Balade Vesne Parun” Muzeja Prigorja iz Sesveta

U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” na konferenciji za medije predstavljen je program obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vesne Parun, jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja i književnica. Nositelj obljetničkog programa je upravo Gradska knjižnica, a ustanova je, kazao je njezin ravnatelj Vilijam Lakić, počašćena što joj je, zajedno s ostalim institucijama i udrugama, pripao ugodan zadatak organizacije dijela aktivnosti. Ovog je petka otvorena i izložba “Balade Vesne Parun” Muzeja Prigorja iz Sesveta.

Izložbe, okrugli stol...

– Riječ je o izložbi na kojoj će posjetitelji moći pogledati dvadesetak likovnih radova Vesne Parun. Mahom su to pejzaži i pogledi na draga dalmatinska mjesta. Radovi svjedoče o njezinoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Autorice izložbe su Žarka Vujić i Morena Želja Želle, a originalne umjetnine su iz fundusa Muzeja Prigorja otkupljene od pjesnika, kulturnog djelatnika i scenarista Branka Pejnovića, dugogodišnjeg  Vesnina prijatelja i pratitelja – kazao je uz ostalo Lakić, istaknuvši da je “vrijeme na Vesninoj strani” jer mnoge ustanove i udruge diljem Hrvatske pripremaju različite programe obilježavajući 100. obljetnicu pjesnikinjina rođenja.

Izložba slika i osobnih predmeta iz fundusa KUD-a Koralj iz Zlarina bit će otvorena u petak 8. travnja, a uz Gradsku knjižnicu, 
organizatori su KUD Koralj Zlarin i Turistička zajednica Zlarin. Dio eksponata javnost će tada vidjeti prvi put. Istoga dana u večernjim satima u knjižnici će gostovati Branko Pejnović koji će održati predavanje o Vesni Parun. Kako je Pejnović scenarist dvaju dokumentarnih filmova posvećenih pjesnikinji, oni će biti prikazani u multimedijskoj dvorani šibenske Gradske knjižnice.

Prema riječima Zdenke Bilušić, voditeljice knjižničnog Odjela za vizualnu kulturu i predsjednice Ogranka Matice hrvatske Šibenik, planirano je otvorenje još jedne izložbe, i to radova s likovnog i literarnog natječaja “Mačke” za učenike osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji koja se ove godine održava šestu godinu zaredom u suradnji s KUD-om Koralj iz Zlarina. Budući da su se natječaju odazvale i škole iz drugih hrvatskih županija, izložba će imati nacionalnu komponentu.

Na sam pjesnikinjin rođendan, u nedjelju 10. travnja Kulturna udruga Fotopoetika proglasit će pobjednike natječaja za pjesničku rezidenciju “Vesna Parun”.

Kako je na konferenciji za novinare rekla Snježana Klarić, suosnivačica KU Fotopoetika, 14-dnevna književna rezidencija za hrvatske pjesnike i pjesnikinje organizirat će se, uz podršku Ministarstva kulture i medija,  Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i Turističke zajednice Zlarin, na rodnom otoku Vesne Parun po kojoj projekt nosi ime.

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i u svibnju organizira dva zanimljiva događaja. U petak 13. svibnja, planiran je okrugli stol o Vesni Parun na kojemu će sudjelovati prof. dr. sc. Diana Zalar, doc. dr. sc. Tin Lemac i novinar Denis Derk. Također će biti predstavljeno drugo izdanje stihovanog romana za djecu Vesne Parun “Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog” koji je knjižnica objavila 1997. godine u nizu Lastovanja. Knjigu će, uz ravnatelja Vilijama Lakića, predstaviti prof. dr. sc. Diana Zalar a događaju će nazočiti i pjesnik Branko Pejnović.

U suradnji Grada Šibenika i Turističke zajednice Zlarin priprema se postavljanje spomen-ploče ispod masline na Zlarinu, a prema riječima Katarine Gregov, direktorice TZ-a, radi se o kamenom monolitu s brončanim medaljonom Vesne Parun, djelu akademskog kipara Tomislava Šalova. U planu je i uređenje puta Vesne Parun po cijelom otoku s označenim lokacijama koje se često spominju u njezinim stihovima i djelima.

Grad je pokrovitelj

U ime Grada Šibenika, pokrovitelja programa, prisutnima se obratila Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene 
djelatnosti.

– Stvaralački opus Vesne Parun i uopće trag koji je ostavila na hrvatskoj književnoj sceni zaslužuje veliku pozornost i nadamo se da ćemo sadržajima koji se planiraju senzibilizirati javnost, a mlađe naraštaje educirati o veličini ove pjesnikinje. Program se i dalje stvara i nadograđuje, a jednim dijelom će ga podržati i naša najstarija manifestacija – Međunarodni dječji festival – kazala je Žurić.