Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Trinaesta Turopoljska kobasijada

Najbolji kobasičar: Najvažnije je sušenje na starom tavanu

Turpoljska kobasijada
Foto: Grad Velika Gorica
Na trinaestoj Turopoljskoj kobasijadi žiri je kušao 77 uzoraka, a titula najboljeg kobasičara pripala je Miroslavu Štajdoharu

Tradicionalna trinaesta Turopoljska kobasijada,koja se održala u Donjoj Lomnici, okupila je 77 kobasičara, koji dolaze od Vukomeričkih Gorica, Pokuplja i Vrhovja do Posavine, a titula najboljega pripala je Miroslavu Štajdoharu iz Gradića. U drugoj je pak kategoriji najbolju kobasicu od mesa turopoljske svinje napravio Željko Stanilović iz Lukavca.

Turopoljske svinje Degustacija suhomesnatih proizvoda Špek turopoljske svinje vole i Barišić i Bandić

Tajna dobre kobasice

U društvenom se domu u Donjoj Lomnici tako okupilo dvjestotinjak posjetitelja koje je pjesmom zabavljao KUD Nova zora. Svakako je primjetno da iz godine u godinu raste interes za kobasijadom tako je ove godine prijavljeno šesnaest natjecatelja više nego lani. Peteročlani žiri nije imao nimalo lagan zadatak. Naime, ocjenama od 1 do 5 ocjenjivalo se u nekoliko kategorija: presjek kobasice, miris, okus, boja, kao i opći dojam kobasice. Dok se čekalo proglašenje pobjednika, posjetitelji su mogli razgledati i kupiti proizvode lokalnih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, a nakon proglašenja najboljih prešlo se na degustaciju uzoraka kobasica, a pobjednik je podijelio tajnu svojeg uspjeha.

Dodijeljene i diplome

– Prvi je faktor dobra paprika, dobar češnjak i dobro meso, a najvažnije je sušenje. Pomažem i prijateljima koji prave kobasice po mom receptu, ali sušenje ipak ostavljaju meni – ističe Štajdohar te dodaje kako se kobasice najbolje dime na starim tavanima tzv. hiža. 
Za svoje kobasičarsko umijeće nagrađeni su zlatnom diplomom Stjepan Škreblin, Jozo Jurić, Damir Pelesek i Ivan Ostrugač. Srebrne diplome dodijeljene su Dubravku Daničeku, Dejanu Zubecu, Nikoli Kalaju i Damiru Maričiću, a brončane su dobili Mario Vugrinović, Ivan Grdović, Ivo Petrović te Nikola Trumbetaš. Nagrade i diplome uručio je državni tajnik Tugomir Majdak.

New Bakery - baklava Velika Gorica Baklave iz Lukavca uskoro bi se mogle jesti i u Japanu