Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Najstarija vinkovačka osnovna škola proslavila 70 godina rada

1/6
Foto: Vinkovci
OŠ Ivana Gorana Kovačića pohađa 456 učenika u 25 razrednih odjela. U njoj je zaposleno 48 nastavnika i stručnog osoblja te 10 djelatnika u tehničkoj i administrativnoj službi

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića najstarija je vinkovačka osnovna škola koja je 70 godina rada obilježila prigodnim programom održanim u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” i prostoru nove blagovaonice. OŠ Ivana Gorana Kovačića danas pohađa 456 učenika podijeljenih u 25 razrednih odjela. Škola zapošljava 48 nastavnika i stručnog osoblja te 10 djelatnika u tehničkoj i administrativnoj službi.

Poznati učenici

– 70 godina dugi je period naše škole kroz čije su učionice prošle brojne generacije učenika koji su danas uspješni građani Vinkovaca, Hrvatske, Europe i svijeta – rekao je ravnatelj škole Mario Lovrić.

Kazao je da je rad škole organiziran u dvije smjene kao i da se prelazak na jednosmjensku nastavu planira završiti do 2027. godine, a dotad treba naći prostorno rješenje. Govoreći o školi, zaposlenici su podsjetili da je od 1898. godine u zgradi prvotno bila Niža djevojačka škola, da bi od 1953. godine, kada je osnovna škola osnovana, nosila naziv IV. osmogodišnja škola. Smještena je bila u nekadašnjem Domu časnih sestara poznatijem kao Marijin dom pod ravnanjem Mire Benaković. Naziv OŠ Ivana Gorana Kovačića nosi od 1960./1961. godine, a u sadašnju zgradu zbog derutnosti prostora preseljena je 1987. godine.

– Djeca su vesela, otvorena, zanimljiva. Kod djece je primjetan poremećaj pažnje koja je kratkotrajna, ali i to je još jedan od izazova s kojim se uspješno nosimo. I dalje su male iskrene dušice. Povećana je satnica, uvedeni su izborni predmeti pa smo i prostorno vrlo skučeni. Vremena se mijenjaju i mi trebamo ići ukorak s tim – kaže školska knjižničarka Mirna Pavić.

Tijekom proteklih godina škola je bila uključena u brojne Erasmus projekte s djeci zanimljivijim načinima poučavanja što, kako kažu zaposlenici, dovodi do trenutka kada će škola prerasti okvire vlastitih zidova i postati prava škola za život. Ravnatelj Lovrić kaže kako se događaju brojne promjene u obrazovanju što zahtjeva dobru organizaciju, uključujući i financijski dio kao i da osnivači škole prepoznaju te potrebe. Jedan od načina daljeg rasta škole je i provedba projekata.

Praćenje novih trendova

– U dane kada obilježavamo 70 godina postojanja Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića ne možemo se ne prisjetiti svih onih koji su svoj radni vijek proveli u ovoj najstarijoj vinkovačkoj osnovnoškolskoj ustanovi, ostavivši neizbrisiv trag u sjećanju generacija učenika. Stalnim usavršavanjem, praćenjem novih trendova i sudjelovanjem u europskim programima, a vjerujem i skorim prelaskom na nastavu u jednoj smjeni, u ovoj školi čine sve kako bi upravo svojoj djeci osigurali najbolje uvjete za rad i učenje – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je nekada i sam bio učenik ove škole.

knjižnica Gradska knjižnica Projektom ‘Kultura u pokretu’ želi se nabaviti bibliobus Nastavljena suradnja Grada Vinkovaca i HGSS Stanice Vinkovci ”Puno smo sigurniji kad znamo da su oni tu” VINKOVCI Uskrsnice za vinkovačke umirovljenike ove godine od 40 do 60 eura