Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo odluku

Nakon godina zapuštenosti kreće preuređenje prostora bivše vojarne Dračevac

Dračevac
1/6
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Izmjenama plana uređenja prostor Dračevca bit će namijenjen gospodarskim sadržajima, ali takvima koji će privući investitore

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je na sjednici u srijedu odluku o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja (DPU) na 15 hektara bivše vojarne Dračevca kako bi privuklo gospodarstvenike da investiraju u sadržaje koji bi pridonijeli razvoju Splita.

Sjednica Gradskog vijeća Sjednica Gradskog vijeća I Split donio odluku o biorazgradivom otpadu, stiže novih 1000 spremnika

Od 27 nazočnih vijećnika za odluku su glasovala 22, a pet ih je bilo protiv. Riječ je o 14 hektara, a s okolnim prometnicama ukupna je površina 15 hektara na kojoj je moguće planirati sadržaje koji će pridonositi gospodarskom razvoju Splita, rekao je za Hinu zamjenik splitskoga gradonačelnika Nino Vela. 

Podsjetio je kako se na dosadašnji Detaljni plan uređenja (DPU) u prošlih pet godina nije javio nitko tko bi bio zainteresiran investirati u Dračevac pa je to područje, koje je u vlasništvu države, ostalo neiskorišteno.

"Izmjenama plana uređenja, za koje smo danas prihvatili odluku, prostor Dračevca će također biti namijenjen gospodarskim sadržajima, ali takvima koji će privući investitore. U tijeku su razgovori s čelnicima Ministarstva državne imovine i Ministarstva pravosuđa i već sada ima naznaka da se u Dračevcu može razviti tehnološki park visoke tehnologije za koji već imamo zainteresiranih gospodarstvenika", rekao je Vela.

Karepovac Goran Kotur (SDP): Javnost treba detaljno znati koliko su štetne emisije s Karepovca

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Jure Šundov istaknuo je da je područje Dračevca važno za gospodarsku perspektivu Splita.
"Ovim DPU-om je predviđeno da se kompletan prostor bivše vojarne Dračevca 'očisti' od svih zgrada koje su ondje, osim kapelice u kojoj su istaknuta imena poginulih pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu, te da se iskoristi za razvojne svrhe Splita", rekao je Šundov za Hinu.

Po njegovim riječima, bivše vlade dopustile su Ministarstvu pravosuđa da se na područje Dračevca smjesti Općinski sud Splita, a Ministarstvu kulture dopustile su da tu "napravi depo za artefakte" koji su pronađeni prilikom izgradnje autoceste prema Vrgorcu.

"To je zemljište koje država daruje Splitu te je u tom smislu od iznimne važnosti prihvaćanje odluke o izmjenama DPU-a", dodao je Šundov.

parking omogućava pronalazak parkirnog mjesta U tri dana popularnu aplikaciju preuzelo više od šest tisuća korisnika