Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Projekt RoboTech vrijedan 1,64 milijuna kuna

Nakon informatike u škole u Koprivnici stigla je i robotika

Projekt RoboTech u Koprivnici
Foto: Grad Koprivnica
Izvannastavni predmet robotike od kraja prošle godine polazi 45 učenika, po 15 iz svake od triju koprivničkih škola

Nakon informatike, u koprivničke osnovne škole stigla je i – robotika. Izvannastavni predmet robotike od kraja prošle godine polazi 45 učenika, po 15 iz svake od triju škola. Djeca su se već pohvalila s prvim radovima, među kojima je i bager gusjeničar.

Dani tehničke kulture u Novoj Gradišci, inovatori Aryan Ghiassi i i Boris Lasković Dok drugi ganjaju cure, oni 'prčkaju' po žicama Mladi inovatori izumili robota koji gasi vatru uz pomoć propelera

– Uključili smo učenike koje to područje zanima i žele učiti. Rade po priručniku namijenjenom onima koje nemaju nikakvo početno znanje iz robotike. Sve ide po planu i najvažnije je da je to zanimljivo. Želimo potaknuti mlađe generacije da se bave robotikom kako bi sutra, kad završe školovanje, bili što kompetitivniji na tržištu rada – kaže Bojan Solomun, koordinator projekta RoboTech, koji se provodi u sklopu Interreg V-A prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska, a cilj mu je uvođenje robotike kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole. Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1,64 milijuna kuna, a Grada Koprivnice 870.000 kuna.

Priručnik na 120 stranica

Planirani završetak je kraj listopada ove godine. Nakon što su s edukacijom u listopadu prošle godine krenuli učitelji, u prosincu su im se pridružili i učenici koje je u OŠ Đuro Ester posjetio gradonačelnik Mišel Jakšić. Nada se da će se priručnik izrađen u sklopu projekta koristiti i u svim ostalim školama diljem Hrvatske, a ne samo u Koprivnici kao pokretaču cijele priče. Autor priručnika je Ivica Kolarić, varaždinski profesor s bogatim iskustvom u robotici i izbornik hrvatske robotičke reprezentacije, koji u projektu RoboTech sudjeluju kao edukator. Priručnik na 120 stranica tiskan je na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Rajićki bistrići Genijalci iz OŠ Rajić Upoznajte Rajićke bistriće - školarce koji programiraju robote

– Edukacija učenika potrajat će do lipnja, dakle do kraja školske godine, nakon čega će se održati prekogranično natjecanje učenika iz Koprivnice i mađarske županije Zalaegerszeg, s kojom surađujemo na projektu. I Mađari i mi smo u začetku u robotici koje u školama dosad nije bilo – kaže Šalamun. Jedino se u OŠ Antun Nemčić Gostovinski u posljednje dvije godine robotika organizira kao izvanškolska aktivnost od nekoliko sati tjedno. – Ovo je sad iskorak i temelj za daljnji razvoj te priče za koju se nadam da će se nastaviti i nakon listopada – ističe Solomun.

Spider Viktor Lenac ima najnoviju tehnologiju Robot Spider u osam sati rada zamijeni 10 radnika, a buka je minimalna