Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prvobitno postavljene prije 256 godina

Nakon obnove orgulje se vratile u župnu crkvu svete Marije Magdalene

SMATRAJU ih jednim od najljepših, najraskošnijih i najvrednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi
Foto: Grad Čazma

Nakon dugotrajne obnove, rokoko orgulje su se konačno vratile u župnu crkvu svete Marije Magdalene u Čazmi. Uoči proslave svetkovine sv. Marije Magdalene, orgulje su blagoslovljene, a tim povodom održan je i prigodni koncert povjerenika za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, Marka Đurakića. Koncert je obogatilo pjevanje Muškog vokalnog ansambla "Sveti Marko Križevčanin".

Inače, orgulje koje su vraćene u župnu crkvu svete Marije Magdalene u Čazmi predstavljaju vrijedno kulturno dobro. One su prvobitno postavljene prije nevjerojatnih 256 godina, točnije 1767. godine, nakon barokne obnove crkve. Ove rijetke umjetničke orgulje izrađene su u Beču kod poznatog orguljara Johanna Henckea. Riječ je o jedinstvenom majstorskom djelu izvedenom u rokoko stilu, s dva samostalna ustroja, odnosno glavnim orguljama s pedalom i pozitivom koji je smješten u korsku ogradu. Ukupno posjeduju 14 registara. Ove se orgulje smatraju jednim od najljepših, najraskošnijih i najvrednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi te su istinski dragulj kulturnog nasljeđa Hrvatske. Radovi na obnovi orgulja počeli su prije više od deset godine, točnije 2012. godine, u suradnji s konzervatorima iz Bjelovara i orguljarom Tomislavom Faullendom Hefererom iz Zagreba. Tijekom obnove orgulje su pažljivo demontirane i uklonjene s kora kako bi se izvršila rekonstrukcija zapadnog pročelja crkve. Obnovljeno kućište orgulja vraćeno je na kor 2019. godine, a sada su uspješno instalirani i instrumentalni dijelovi.

STOPA otpada upotrijebljenog u korisne svrhe u Hrvatskoj doseže tek 34 posto, dok je u Međimurskoj županiji čak 55 Lani je u Hrvatskoj nastalo 1,844.382 tona komunalnog otpada Od deset najboljih općina i gradova u razvrstavanju, devet ih je iz Međimurja VAŽNO JE ulaganje u službe koje su osposobljene i usmjerene na spašavanje ljudskih života i imovine. Ako je spasilac spreman i opremljen, tada će vrlo lako pomoći unesrećenima Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Od prvog trenutka angažirani su na uklanjanju posljedica nevremena JAVNA USTANOVA će nadležnom ministarstvu uputiti zahtjev za rješenje o udovoljavanju propisanim uvjetima, čime će se steći uvjeti za smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici Smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici Grad Dubrovnik korak do registriranog azila za životinje