Izbornik
Naslovnica Gradovi
Od prošle godine nose srebrni status

Naši mališani odvajaju otpad, ne bacaju hranu, recikliraju

Naši izleti ciljano su osmišljeni kako bi dodatno na terenu djeca isprobala u stvarnom životu sve što u vrtiću nauče, kazala je ravnateljica DV "Pčelica" Čazma, Martina Kovač
Foto: Čazma
Dječji vrtić "Pčelica" Čazma potvrdio je status Međunarodne eko škole. Idu u zamjenu postojećih igrališnih sprava novima

Dječji vrtić "Pčelica" Čazma i ove je godine potvrdio status Međunarodne eko škole, a od prošle godine nosi srebrni status. Ovaj veliki uspjeh neće ih zaustaviti u napretku pa se tako u vrtiću vesele zlatnom statusu iduće godine, nakon deset godina kontinuiranog rada i učenja djece brizi o okolišu i prirodi.

Uređenje igrališta
– Redovito odvajamo otpad, ne bacamo hranu, recikliramo, igramo se i stvaramo od prirodnih i pedagoški neoblikovanih materijala, čitamo priče i slikovnice na tu temu. Naši izleti su ciljano osmišljeni kako bi djeca dodatno na terenu isprobala u stvarnom životu sve što u vrtiću nauče. Štedimo vodu slavinama na senzor, gasimo svjetla, zaista se trudimo – kazala je ravnateljica DV "Pčelica" Čazma, Martina Kovač.

Zahvaljujući ulaganju osnivača, Grada Čazme, zidovi i krov su dobro izolirani, stolarija ne propušta hladan zrak, svi radijatori su ispravni. U vrtićkoj kuhinji kuha se lokalnim i sezonskim namirnicama. Osim toga, u dvorištu vrtića nalazi se hotel za kukce, razna stabla voća, zimzelena i listopadna stabla, redovito sudjeluju u akcijama sadnje novih sadnica i stabala. Surađuju s medijima i lokalnom zajednicom, povezuju se s dobavljačima lokalnih i sezonskih namirnica, a aktivno i uspješno sudjeluju u sportskim događajima na nivou grada i županije. Inače, status međunarodne eko škole 2014. godine čazmanskom vrtiću dodijelila je udruga "Lijepa Naša", najveća ekološka udruga u Republici Hrvatskoj.

Na međunarodnoj razini ona je službeni predstavnik Republike Hrvatske u Međunarodnoj zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education, ima licencu na FEE-ine programe i projekte te koordinira njihovu provedbu u Hrvatskoj. Da se vodi velika briga o čazmanskim mališanima, govori i činjenica da je u tijeku temeljito uređenje dječjeg igrališta smještenog pored Dječjeg vrtića "Pčelica", s ciljem stvaranja sigurnog i stimulativnog okruženja za sve mališane. Ova važna inicijativa obuhvaća niz planiranih promjena koje će unaprijediti kvalitetu igre i rekreacije za djecu različitih dobnih skupina.

Ulaganje u vrtiće
Središnji aspekt projekta je zamjena postojećih igrališnih sprava novima, prilagođenima potrebama i interesima djece svih uzrasta. Paralelno s time, dio postojećih sprava će se obnoviti kako bi zadržale svoju funkcionalnost i sigurnost. Jedan od ključnih elemenata projekta je i preseljenje određenih postojećih sprava na drugu lokaciju. Ova promjena ima za svrhu optimiziranje rasporeda igrališta kako bi se maksimalno iskoristio dostupan prostor te omogućilo bolje raspoređivanje različitih vrsta igrališnih sadržaja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.000 eura, a financijska sredstva osigurana su putem suradnje između Grada Čazme i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Posebno je vrijedno spomenuti da je Gradu Čazmi dodijeljen iznos od 27.345 eura putem natječaja za projekte ulaganja u objekte dječjih vrtića.

Osam godina bavim se proučavanjem slavonske i šokačke kulture i tradicije – kaže Mislav Spoj tradicije i modernog doba Mislava Lešića Đurakovog Mural Slavonski krik – snaše i šokac na električkoj gitari U AKTUALNOM upisnom roku Graditeljska škola Čakovec došla je do 600 učenika, što je sjajan rezultat, uz najavu dobrih jesenskih upisa Velik interes za tehnička i graditeljska zanimanja u Međimurju Tehnička škola Čakovec na 249 mjesta zaprimila je 1290 prijava O realiziranom projektu govorila je zamjenica provincijalne poglavarice iz Đakova, sestra Nikolina Nikolić, koja je podsjetila kako će se ove godine obilježiti 75 godina otkako su sestre u ovoj kući Samostan Milosrdnih sestara svetoga Križa Ovo nije naša kuća, nego kuća svih građana, a vrata su otvorena svima