Izbornik
Naslovnica Gradovi
Spoj tradicije i modernog doba Mislava Lešića Đurakovog

Mural Slavonski krik – snaše i šokac na električkoj gitari

Osam godina bavim se proučavanjem slavonske i šokačke kulture i tradicije – kaže Mislav
Foto: Slatina

Mural u izradi na zgradi Udruge mladih Krik, djelo je Mislava Lešića Đurakovog, magistra slikarstva koji osim slika, stvara i murale.

Mislav je inače Slavonac, rodom iz Bošnjaka pokraj Županje. Završio je Akademiju primijenjene umjetnosti u Rijeci te je imao brojne skupne i samostalne izložbe, ali ono što ovog umjetnika izdvaja od ostalih je to što veliku pažnju i značaj pridaje tradiciji i narodnim običajima koje provlači kroz svoja umjetnička djela.

– Već osam godina bavim se proučavanjem slavonske i šokačke kulture i tradicije i trudim se da ih kroz svoja djela ukomponiram s modernim na svoj način kroz svoje slike i grafički dizajn kojim se bavim. Moje selo u kojem sam rođen prepuno je motiva i tradicije i odlučio sam da baš u tom smjeru ide moja slikarska karijera i da tako pridonosim njegovu očuvanju – započinje priču Mislav koji 2017. godine pokreće projekt samostalnih izložbi inspiriran šokačkim životom i tradicijom pod nazivom "Realizam ćorava sokaka". Murali, kaže, osvježavaju lice grada i ljudi su veseliji kada ih vide.

Tako će Slatina dobiti mural naziva "Slavonski krik".

– U pozadini će se vidjeti panorama Slatine i šume, a u prednjem planu su dvije snaše u polju koje su spazile "fantastično ogledalo" u kojem je odraz šokca na električnoj gitari. Sve to podsjeća na psihodeliju 60-ih i taj neki lagani retro štih koji sam spojio sa seoskim običajima. Tu je bitan element i "krik" jedne od snaša koji predstavlja spoj seoskog i urbanog koji mogu biti predmet interesa mladih i njihove inspiracije – objasnio je Mislav.

O realiziranom projektu govorila je zamjenica provincijalne poglavarice iz Đakova, sestra Nikolina Nikolić, koja je podsjetila kako će se ove godine obilježiti 75 godina otkako su sestre u ovoj kući Samostan Milosrdnih sestara svetoga Križa Ovo nije naša kuća, nego kuća svih građana, a vrata su otvorena svima Svake godine okupe stotine sudionika i više tisuća posjetitelja u prelijepom Perivoju Pejačević 23. Dani slavonske šume Stotine sudionika i tisuće posjetitelja u prelijepom Perivoju Pejačević PREDSJEDNIK Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga istaknuo je sličnosti dviju vatrogasnih zajednica Učinkovitija i ekonomičnija provedba vatrogasnih djelatnosti Suradnja vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i HVZ-a