Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Svi radovi moraju završiti 30. lipnja 2026. godine

Nekadašnji sabor velikaša, dvorac Kerestinec, ide u obnovu za 13,7 milijuna eura

Na dvorcu je ove godine završena konstrukcijska obnova. Nova će sredstva biti utrošena namjenski na građevinsko-obrtničke radove, restauratorsko-konzervatorske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske i elektroinstalacije, vatrodojavu i dizalo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Sanaciju u potresu stradalog kulturnog dobra u stopostotnom će se iznosu financirati iz europskog Fonda solidarnosti. Najviši je to iznos koji je Grad ikada dobio za neki projekt

Dvorac Kerestinec, kulturno dobro i spomenik prve kategorije, uskoro kreće u temeljitu obnovu.

Ponos kraja
Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec potpisao je 21. prosinca s Ministarstvom kulture i medija Dodatak IV. Ugovoru o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Grad Sveta Nedelja prijavio se na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije s projektom "Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite dvorca Kerestinec, Sveta Nedelja" te u lipnju 2022. ostvario sredstava preko Ministarstva kulture i medija u visini od 3,4 milijuna eura. Potpisanim Dodatkom Ugovora Grad je dobio dodatni iznos od 13,7 milijuna eura za cjelokupnu obnovu dvorca.

– Ovo je do sada najveći direktni iznos iz EU fondova koji je naš grad ikada dobio za neki projekt. Kad sam krenuo na svoj politički put, obnova i svojevrstan spas devastiranog dvorca bili su mi jedni od ciljeva. Nismo se željeli zaletjeti u investiciju koju ne bismo mogli pratiti, već smo se postupno brinuli o dvorcu, ovisno o dostupnim financijama, ali i dostupnim fondovima – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec. Projekt je sufinanciran u stopostotnom iznosu, a svi radovi moraju završiti s 30. lipnja 2026. godine.

– Nakon dugog niza godina stajanja iskreno mi je drago što ćemo vratiti dvorac u njegovo pravo stanje pa će, kao nekadašnji sabor velikaša, biti svima na ponos i sjati u pozitivnom svjetlu. Na to sam kao gradonačelnik, zastupnik, ali i rođeni Kerestinčanin uistinu ponosan – naglasio je gradonačelnik. Na dvorcu je ove godine završena konstruktivna obnova. Nova će sredstva biti utrošena namjenski na građevinsko-obrtničke radove, restauratorsko-konzervatorske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske i elektroinstalacije, vatrodojavu i dizalo. Izvest će se svi završni radovi i obloge, postaviti novi parket i obnoviti fasada, a srušit će se i objekt u prizemlju kako bi dvorac mogao po završetku radova biti pripremljen za stavljanje u funkciju. Dvorac Kerestinec, renesansno-barokni kaštel u mjestu Kerestinec, nalazi se na području Svete Nedelje i smješten je jugoistočno od Samobora, u nizini, usred prostranog perivoja. Sagradila ga je obitelj Erdödy te je dvorac spomenik kulture prve kategorije.

Bogata povijest
Povijesni izvori uspjeli su zabilježiti sudjelovanje kerestinečkih kmetova, nastanjenih oko dvorca, u velikoj Seljačkoj buni koja se dogodila 1573. godine. Najteže je stradao u potresu iz 1880. koji je pogodio zagrebačko područje i okolicu. Uz njega se veže i Kerestinečka buna iz 1936. godine. Prije Drugog svjetskog rata dvorac je služio kao sabirni logor, a nakon rata u njemu se smješta vojska. U novije vrijeme dvorac je bio vojarna JNA, a potom i Hrvatske vojske.

Sam dvorac je građevina četverokutnog tlocrta s cilindričnim kutnim kulama i otvorenim arkadnim hodnikom s dvorišne strane. Riječ je o renesansnom kaštelu s fortifikacijskim elementima.

Tvornicu su simboličnim pritiskom na gumb u Podravkinoj industrijskoj zoni otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić Podravka ima novu tvornicu tjestenine vrijednu 15 mil. eura Tjestenina iz nove tvornice godišnje će završiti u oko 90 milijuna vrećica juha U Gradskoj vijećnici Grada Našica održana je svečana primopredaja ugovora o stipendiranju za 35 studenata Ugovori za 35 studenata Stipendije Grada Našica ove godine povećane za više od 20 posto Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u Đakovu je dodijelio četiri ugovora vrijedna više od 5,2 milijuna eura Program "Zaželi" Za projekt "Niste sami, faza IV." 1,27 milijuna eura