Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Riječki Autotrolej

Nema vozača, pa gradski prevoznik smanjuje broj autobusa

Autotrolej Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
U najfrekventnijim periodima radnog dana zadržat će se postojeći broj polazaka kako bi usluga Autotroleja ostala na istoj razini u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole

Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti zaposliti dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda. Upravo zato, Komunalno društvo Autotrolej prisiljeno je privremeno izmijeniti vozni red i to spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka, prenijeli su iz Grada Rijeke.

U najfrekventnijim periodima radnog dana zadržat će se postojeći broj polazaka kako bi usluga Autotroleja ostala na istoj razini u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole. Naime, zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, pa tako u Primorsko-goranskoj županiji uopće nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa.

Marišćina Rijeka Kvaliteta zraka na Marišćini druge kategorije

Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan Županije i to uz pogodnost osiguranja smještaja. Nažalost, niti ova mjera ne daje željene rezultate.

Istovremeno, Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije o trošku Društva, za stjecanje D kategorije. Također, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava umirovljenike i trenutačno ih je u sustavu ovog komunalnog društva zaposleno 12.

U konačnici, sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uvjeti rada i povećanje stimulativnog dijela plaće koji se planira uvesti od 1. veljače ove godine.

Vjerujemo da će sve ove mjere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mjesta profesionalnih vozača. No, u međuvremenu, s trenutačno zaposlenih 313 vozača D kategorije, što je čak 29 manje no početkom 2018. godine, Autotrolej je, kao što je rečeno, prisiljen privremeno korigirati vozni red.

Art kino Rijeka Riječko Art-kino Veliki interes za sudjelovanje u Filmskom klubu 54+

Također, treba reći i da je na samom kraju prošle godine na vlastito traženje neočekivano umirovljeno čak 13 vozača i to zbog činjenice da su umirovljenjem baš u tom trenutku ostvarili bolje mirovine nego da su čekali da ostvare puni radni staž. Iako je njihov postupak u potpunosti razumljiv, dodatno je opteretio sustav koji se već neko vrijeme susreće s nedostatkom vozača i upravo zato poduzima već spomenute mjere.

TItov Galeb Rijeka Poništen natječaj za obnovu Titova Galeba

Autotrolej tako u ovom trenutku raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina, te od ponedjeljka, 14. siječnja, na snagu stupa vozni red gradskih linija sa sljedećim izmjenama:

Linija 1A Marčeljeva Draga – Delta

Umjesto na relaciji  Marčeljeva Draga – Delta, linija 1A prometovat će skraćeno, od okretišta Marčeljeva Draga do Prenoćišta Kantrida (Hotel 3. maja), i nazad istom trasom u povratku. Predviđena stajališta za presjedanja na liniju 1 su obostrana stajališta u Liburnijskoj ulici (stajališta Vere Bratonje) prije skretanja prema Marčeljevoj Dragi.

Linija 1B Strmica-Tower centar
Linija prometuje u kraćem periodu i to od 5,10 do 8,35 i 13,00 do 17,00 sati.

Linija 3 Delta-Grbci i linija 3a Jelačićev trg- Bezjaki
Linije 3 i 3a spojene su u jednu liniju (ostaje Linija 3),  koja će prometovati u polasku redovitom trasom linije 3 do Drnjevića, zatim do naselja Bezjaki.    U povratku prometuje  od Bezjaka preko Šumci do Grbci i nastavlja redovitom trasom linije 3.  Polasci iz naselja Bezjaki za OŠ Zamet prometuju redovito

Linije 5a Drežnička – Tibljaši i  5b Drenova-Kablari-Petrci
Linije 5a i 5b spojene su u jednu liniju (ostaje linija 5a) koja će prometovati redovitom trasom linije  5a od stajališta na rotoru Škurinje preko Tibljaši, Stupari, Petrci i Kablara do Centralnog gradskog groblja Drenova, i nazad istom trasom u povratku.

Linija 8a Jelačićev trg – Kampus
Prometovat će skraćeno i to od 7,30 do 9,00 sati i 14,00 do 16,00 sati.

Linija 9 Delta – Baraći
Umjesto cjelodnevnog prometovanja, prometuje skraćeno i to od 7,00 do 9,00 sati i 13,00 do 17,00 sati.

Na ostalim gradskim linijama, u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu zadržan je vozni red kako bi osigurali dovoljno polazaka za nesmetani odlazak na posao i u škole. No, smanjen je broj polazaka između jutarnjeg i popodnevnog perioda te u večernjem terminu. Novi vozni red bit će pravovremeno objavljen na web stranicama Autotroleja i na stajalištima.

Također zbog manjka vozača, u pripremi je i korekcija voznog reda prigradskih linija. Novi vozni red za područje prigrada na snagu će stupiti 1. veljače, a o detaljima izmjena građani će biti obaviješteni naknadno. Molimo za razumijevanje sve naše korisnike.

U KBC Sušak otvorena je nova polivalentna angiosala Ukupna vrijednost investicije doseže 8,3 milijuna kuna U KBC Sušak otvorena nova polivalentna angiosala