Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Rijeka

Poništen natječaj za obnovu Titova Galeba

TItov Galeb
1/16
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Novi natječaj za obnovu broda Galeb raspisat će se u roku od 30 dana

Grad Rijeka je poništio natječaj za obnovu broda „Galeb“ jer je na natječaj pristigla samo jedna ponuda koja značajno premašuje planirani iznos za obnovu broda, izvijestili su iz Grada Rijeke. Ova odluka donijeta je nakon detaljne analize pristigle ponude, navodi se u priopćenju.

Iznos planiran za obnovu broda „Galeb“ rezultat je stručne procjene ovlaštenih projektanata na temelju čega je Grad Rijeka i dobio novac iz fondova Europske unije na natječaju „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, navodi se. 

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Novi natječaj za obnovu broda Galeb raspisat će se u roku od 30 dana a rokovi dovršetka obnove i opremanja broda uskladit će se s rokovima vezanima uz ponovni raspis natječaja i neće ugroziti planirane aktivnosti u realizaciji projekta Europske prijestolnice kulture, istaknuto je u priopćenju.

Procijenjen trošak obnove „Galeba“, temeljem projektne dokumentacije koju je izradila tvrtka „Marine and Energy Solutions DIV“, odabrana putem javnog natječaja, bio je 27,67 milijuna kuna. Jedinu ponudu dalo je riječko brodogradilište „Viktor Lenac“ i to na 59,96 milijuna kuna, odnosno 74,96 milijuna kuna s PDV-om. 

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Gradonačelnik Dario Hrebak na predstavljanju programa obnove UZ POMOĆ FONDOVA EU Energetska obnova pet škola i jednog vrtića

Brod „Galeb“ planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljsko-smještajnu namjenu u projektu "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine",  s Palačom Šećerane, reprezentativnom upravnom zgradom niza industrijskih kompleksa, od tvornice šećera iz 18. stoljeća, do tvornice "Rikard Benčić". Radovi na palači, koja će biti novi Muzej grada Rijeke, intenzivno se obavljaju, a očekuje se da će se muzej otvoriti na proljeće 2020. godine. Otvaranje broda "Galeb", nakon obnove, najavljivalo se za sredinu te godine, u kojoj će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Za ovaj projekt Gradu Rijeci je odobreno bespovratno 69 milijuna kuna iz europskih fondova.

Grad Rijeka nedavno je poništio i natječaj za rekonstrukciju "T-objekta" kompleksa Benčić za sjedište Gradske knjižnice Rijeka, također zbog previsokih pristiglih ponuda u odnosu na planirani iznos. Od četiri pristigle ponude jedna je odbačena, a najniži iznos među ostalima je bio 67 milijuna kuna. Procjena Grada Rijeke i planirani iznos za ovaj posao bio je 56 milijuna kuna. 

slovenska književnost i kultura Riječki fakultet otvorio Lektorat za slovenski jezik nacionalna manifestacija koja obogaćuje hrvatsku turističku ponudu Najpoznatiji karneval u Hrvatskoj osvojio nagradu Simply the best