Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
slovenska književnost i kultura

Riječki fakultet otvorio Lektorat za slovenski jezik

1/3
Foto: Photo by Alireza Attari on Unsplash
- Slovenci su u Rijeci prisutni već dugo godina, a ovime se nastavlja i riječka tradicija multikulturalnosti i višejezičnosti

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci otvoren je lektorat slovenskog jezika koji će riječkim studentima omogućiti učenje slovenskog jezika na sveučilišnoj razini, obavijestili su iz Grada Rijeke.

Lektorat je nastao zajedničkom inicijativom slovenske veleposlanice u Hrvatskoj Smiljane Knez i rektorice riječkog Sveučilišta Snježane Prijić Samaržija, a omogućit će svim studentima Sveučilišta u Rijeci da u sklopu izbornog kolegija uče slovenski jezik. Kolegij će krenuti u ljetnom semestru tekuće akademske godine, a rad lektorata izvodit će se pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta.

Akcija ozelenjivanja ulaza Na ulazu u ovaj grad ubuduće vas očekuje 1.400 sadnica oleandra

Otvorenju lektorata je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš koji je iskazao vjerovanje kako će kolegij slovenskog jezika zainteresirati ne samo Slovence koji studiraju u Rijeci, već i ostale studente riječkog Sveučilišta.

"Praksa je puno puta pokazala da suradnja znanstvenika, studenata pa čak i predstavnika gradskih uprava daje odlične rezultate, stoga zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ove vrijedne inicijative", rekao je Ivaniš.

Prilikom događaja okupljenima se obratila i dekanica riječkog Filozofskog fakulteta dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, kazavši kako je suradnja s ljubljanskim fakultetom razvijena i učestala, stoga je realizacija lektorata dogovoren u svega nekoliko sastanaka.

"Slovenci su u Rijeci prisutni već dugo godina, a ovime se nastavlja i riječka tradicija multikulturalnosti i višejezičnosti", rekla je Srdoč-Konestra, ponadavši se kako će se u Rijeci ubuduće razviti i studijski programi koji će obuhvaćati slovensku književnost i kulturu.

Novi katamaran 'Jelena' novi katamaran jadrolinije Nova mlada dama spremna za prijevoz svojih prvih putnika

U ime Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, dekan dr. sc. Roman Kuhar istaknuo je otvorenost i solidarnost Rijeke i riječkog Sveučilišta koji su omogućili realizaciju slovenskog rektorata. Kuhar je naveo kako treba odbijati nacionalističke argumente o navodnoj nerazumljivosti hrvatskih i slovenskih govornika, premda svaki jezik ima svoje ljepote i karakteristike koje treba učiti i proučavati.

"Ne smijemo pustiti da raznolikost stvara nove zidove i prepreke, već nas treba povezivati, a ovaj lektorat služi kao simbol znanstvenog i humanističkog dostignuća i suradnje", zaključio je dekan ljubljanskog fakulteta.

Otvaranju su nazočili i dr. sc. Sonja Novak Lukanović s ljubljanskog Inštituta za narodnostna vprašanja, dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci i Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj koji su istaknuli važnost dijeljenja znanja i informacija na međunarodnoj razini te važnost otvorenosti Sveučilišta za nove inicijative.

Jonathan na festivalu u Austinu bit će jedini izvođač iz regije Riječka grupa Jonathan kreće na svoju 1. turneju po SAD-u

Ovim je povodom održan i okrugli stol naziva "Jezik – manjina – kultura" na kojem su jezikoslovci iz Rijeke i Slovenije raspravljali o očuvanju slovenskog jezika u Hrvatskoj, mogućnostima i načinima revitalizacije manjinskih jezika i jezičnim politikama. Također, povodom današnjeg otvaranja lektorata slovenskog jezika, u Slovenskom domu KPD Bazovica bit će postavljena izložba društvenih igara i tiska studenata sa Naravoslovnotehniške fakultete Sveučilišta u Ljubljani pod nazivom "Cankar ne jezi se".