Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nevjerojatan podatak

Ni nakon 26 godina ne zna se broj poginulih, ubijenih i nestalih iz Vukovara

Fra Ivica Jagodić
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Gvardijan samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić pokrenuo je inicijativu kako bi se konačno došlo do preciznog broja ratnih žrtava, a konačan popis trebao bi biti sastavljen do 18. studenog 2018. godine

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se ni 26 godina od ratnog stradanja Vukovara u Domovinskom ratu ne zna konačan broj poginulih, ubijenih, nestalih branitelja i civila. Upravo stoga gvardijan samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić pokrenuo je inicijativu kako bi se konačno došlo do preciznog broja ratnih žrtava.

– Imamo djelomični popis žrtava, a i dalje se ne zna za grobove mnogih koji se vode kao nestali pri čemu njihovi najmiliji nemaju gdje zapaliti svijeću i pomoliti se. Veliki je broj hrvatskih branitelja koji su došli iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva braniti Vukovar i tu su položili svoje mlade živote na oltar domovine. Željeli bismo kompletirati popis vukovarskih žrtava kako bismo mogli raspolagati preciznim podacima zbog naše povijesti i naše baštine za nove naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao i ponos – rekao je fra Jagodić.

Dolaze u posjet obiteljima

U sklopu inicijative vukovarski franjevci danas će u samostanskom hodniku u Vukovaru izložiti nepotpun popis žrtava rata s više od tisuću imena koji će moći razgledati zainteresirani građani. Svi oni koji pronađu nedostatke u postojećem popisu žrtava rata trebaju ispuniti poseban obrazac kako bi svaka žrtva mogla biti uvrštena u cjelovit popis.

– Planiramo do 18. studenoga 2018. godine, kada obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu stradanja Vukovara 1991. godine, dobiti cjelovit popis žrtava iz Domovinskog rata. Potom će taj popis biti na primjeren način biti objelodanjen javnosti – najavio je fra Jagodić. Inicijativa je pokrenuta u božićno vrijeme jer upravo u to vrijeme velik broj Vukovaraca i građana iz drugih krajeva Hrvatske dolazi u Vukovar u posjet svojim obiteljima.