Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Planovi za popularnu manifestaciju u punom jeku

Nikad bogatiji program Vinkovačkih jeseni zadovoljit će ukuse svih posjetitelja

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
55. Vinkovačke jeseni trebale bi se održati od 11. do 20. rujna, dječje Jeseni su 12. i 13. rujna, a gradonačelnik Bosančić kaže da se razrađuju planovi i za održavanje manifestacije uz epidemiološke mjere

Tijekom godina Vinkovačke jeseni, kao smotra tradicijske kulture, postale su svojevrsni brend Vinkovaca koji je ovu tradicionalnu folklornu manifestaciju pretvorio u jedan od najvećih i najpoznatijih kulturnih događaja Vinkovaca, Slavonije pa i cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske.

ROĐENDAN Vjekoslava Pešec proslavila 100 godina života

Nekoliko scenarija

Ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni održavaju se od 11. do 20. rujna te su pripreme za njih već uvelike počele. Održan je i prvi sastanak Organizacijskog odbora na kojem je bilo riječi o programu, ali i očekivanjima s obzirom na epidemiju koronavirusa i epidemiološke mjere.    

- Imamo nekoliko scenarija kako bismo bili spremni održati naše Jeseni sukladno mogućem ograničenju javnih okupljanja. Vjerujemo da ćemo moći održati sve temeljne priredbe, no spremni smo i na moguća ograničenja. Sigurnost i zdravlje građana moraju biti na prvom mjestu i jasno da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji u rujnu - rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni.

Dodao je da se svi građani Vinkovaca, kao i Slavonije, vesele još jednoj manifestaciji koja donosi svu raskoš hrvatskog folklora i tradicije koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

- Vjerujem da će 55. Vinkovačke jeseni biti spektakl koji će zadovoljiti ukuse svih onih koji će tih dana boraviti kod nas, a što je najvažnije, Vinkovčane i Vinkovčanke koji vole Vinkovačke jeseni, koji drže do njih i bez kojih Jeseni ne bi bile ono što su danas - rekao je Bosančić.

usvojeno na gradskom vijeću Akcijskim planom do čišćeg zraka u Vinkovcima

Za tradicijske manifestacije i ove godine odgovoran je ZAKUD, čiji je tajnik Stjepan Đurković rekao da se cijelu godinu radi na programu kojemu je cilj zadovoljiti sve one kriterije koji će pomoći da zaštitimo tradiciju i kulturu, ali i da Državnu smotru izvornog folklora stavimo na još višu razinu.

- Počinjemo s temeljnom priredbom, Županijskom smotrom folklora, koja će biti održana od 11. do 16. rujna i na kojima se planira nastup 60-ak KUD-ova. Dječje Vinkovačke jeseni očekuju nas 12. i 13. rujna. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora je u subotu 19. i u nedjelju 20. rujna, a završit ćemo nedjeljnim Svečanim mimohodom sudionika, najsvečanijim i najljepšim dijelom Vinkovačkih jeseni - kazao je Đurković.

Direktorica Novosti Marija Gerovac, koja također sudjeluje u organizaciji manifestacije, kazala je da je program Jeseni svake godine sve bogatiji, i to posebice u gospodarskom i koncertnom dijelu manifestacije, što uvelike pridonosi i sve većoj posjećenosti.

Najavljen je bogat program na sedmim Rimskim danima MANIFESTACIJE Rimski dani održavaju se krajem lipnja ili u srpnju

Koncerti, bogata gastronomija

- Ono što znamo lokacije su koje su građanima dobro poznate. Osim novih zanimljivih i zabavnih sadržaja, tu je i gastronomska ponuda koja treba biti još bogatija i raznolikija kako bismo prikazali što sve Vinkovci i ovo područje nude. Koncerti su na poznatim lokacijama - na Sokaku, šatoru Vinkovačkih jeseni i na glavnoj pozornici kao i lani - rekla je Gerovac.