Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jaskanski DVD u jakoj konkurenciji s profesionalcima postigao veliki uspjeh na natjecanju

Nismo otvarali autootpad, već smo tjednima vježbali za natjecanje

Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene automobile po gradu – nismo otvarali autootpad, već smo vježbali za natjecanje
1/2
Foto: Jastrebarsko
Uspjeh je još veći, napominju, jer su jaskanski vatrogasci bili jedini dobrovoljci u jakoj konkurenciji od 26 profesionalnih javnih postrojbi iz Hrvatske

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko sudjelovali su na Prvom međunarodnom Holmatro Rescue Challengeu u Karlovcu i zauzeli sam vrh zlatne kategorije. Uspjeh je još veći, napominju, jer su jaskanski vatrogasci bili jedini dobrovoljci u jakoj konkurenciji od 26 profesionalnih javnih postrojbi iz Hrvatske i tri ekipe iz inozemstva. Govori to o iznimnoj razini spremnosti i uvježbanosti, ali i trudu i volji koji odlikuju tu složnu i vrhunski osposobljenu ekipu.

Dogovoriti taktiku
Cilj natjecanja bio je reagirati na nepoznatu situaciju na vježbalištu i u roku od 20 minuta napraviti izvid, dogovoriti taktiku, osigurati mjesto, eliminirati opasnosti, stvoriti prostor i izvući unesrećenika uz trijažu i maksimalne mjere opreza. Ocjenjivala su se 144 elementa u područjima zapovijedanja, sigurnosti i tehničke izvedbe te manipulacije pacijentom. Od mogućih 1050 bodova, jaskanski su vatrogasci osvojili čak 883.

– Uz naše bogato znanje o tehničkim intervencijama i iskustvo u vježbama te, nažalost, stvarnim situacijama, intenzivno smo se pripremali proteklih mjesec i pol dana. Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene automobile po gradu – nismo otvarali autootpad, već smo vježbali za natjecanje. Pripremajući se za ovo natjecanje mnogo smo naučili, a na samom natjecanju vidjeli smo još zanimljivih nastupa, taktika i pristupa. Tijekom dva dana dijelili smo iskustvo s najboljim i najobučenijim vatrogasnim postrojbama iz Hrvatske – pojašnjavaju u DVD-u Jastrebarsko. Hitna medicina ima iznimno važnu ulogu u spašavanju unesrećenih, pa smatraju da je ovo natjecanje postiglo dosad najveći napredak u suradnji između hitnih medicinskih službi i vatrogastva, budući da je po jedan član svakog tima bio medicinske struke, a dobar rezultat bio je moguć samo uz sinergiju i timski rad. Tim u sastavu Goran Batušić, Davorin Novosel, Marko Kovačević, Kristian Rački, Boban Gucić, Mario Jalšovec i Ivan Borojević uspješno je obavio završni posao.

Glumili unesrećene
I mnogi drugi članovi DVD-a također su odigrali važnu ulogu, glumeći unesrećene, prevozeći aute, pripremajući scenarije, održavajući opremu i izlazeći na intervencije kako bi redovito i na vrijeme obavljali svoje osnovne zadaće – intervencije.

– Prijavljivanje na ovo natjecanje predstavljalo je velik izazov. Kada smo saznali da smo jedini DVD koji sudjeluje na natjecanju, znali smo da moramo dati sve od sebe jer smo na neki način predstavljali sve dobrovoljne vatrogasce, posebno središnje postrojbe od kojih se očekuje da pružaju vatrogasnu uslugu na najvišoj razini. Još jednom smo dokazali da se na dobrovoljce može i treba računati – istaknuli su "zlatni" vatrogasci iz Jastrebarskog. Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko osnovano je 1889. godine i najstarija je organizacija na području grada Jastrebarskog, a zasigurno i jedna od najstarijih na području Zagrebačke županije.

Od jeseni vrtić će imati 10 grupa, za razliku od prošlogodišnjih 9, a novooformljena grupa bit će smještena u prikladan prostor Dječji vrtić Zvončić bilježi rast broja upisanih Svako dijete s oba zaposlena roditelja imat će mjesto u vrtiću Uza same članove orkestra, najveće zasluge za rezultat imaju dirigent, slovenski maestro Miro Saje, ali i profesori puhačkog odsjeka Glazbene škole Zlatka Balokovića Velik uspjeh darovitih glazbenika Puhački orkestar Zaprešić ušao je u najvišu kategoriju hrvatskih orkestara OČUVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA U vremenima kada većina djece provodi slobodno vrijeme pred ekranima ovakvi su događaji od izuzetne važnosti za njihovu budućnost, poručili su organizatori Samoborski Sajam mogućnosti Posjetio sam štand policije, ali najviše mi se ipak svidjela robotika